Porto – Historisch én eigentijds

Op menig straathoek pronkt Porto met zijn rijke erfgoed. Maar de tijd heeft bepaald niet stil gestaan in de stad aan de Douro. 

Tekst: Barbara Natzijl Beeld: Margriet Hoekstra

Er worden ons smaakvolle dagen beloofd als we de stad van de port gaan bezoeken. Veel proeven staat dan ook op ons verlanglijstje. En we verheugen ons op veel cultuur en historie. Met dat laatste worden we meteen al geconfronteerd zodra we vanuit de metro het bovengrondse centrum betreden. Met onze koffer in de hand bevinden we ons temidden van Porto’s erfgoed. Een stuk verderop vangen we ook een eerste glimp op van de Douro, de rivier die altijd van levens­belang is geweest voor stad. 

In de vierde eeuw ontstond op deze strate­gische plek aan de Atlantische Oceaan een nederzetting die eerst Cale heette. Later werd dat Portucale. Al snel was de stad zo belangrijk dat de naam van het hele land ervan afgeleid werd. Voor Porto was er vanaf de dertiende eeuw al een prominente rol weggelegd. Vanuit de zuidoever in Vila Nova de Gaia (meestal afgekort tot Gaia) werd deze wijn eerst naar Engeland en later over de hele wereld getransporteerd. Tegenwoordig staat Gaia samen met Porto’s historische wijk Ribeira op de wereld-erfgoedlijst van Unesco, samen vormen ze het smaakcentrum van de stad.

Wandelend door de soms steile en smalle straatjes voelen we ons al snel onderdeel van het dagelijks leven. Hoewel de blikvangers in de wijk Ribeira vrij eenvoudig te vinden zijn, vragen we geregeld de weg aan een local. Inwoners van Porto steken bezoekers namelijk graag een helpende hand toe, hebben we gemerkt; een kort gesprek kan zomaar uitmonden in verrassende verhalen over het plaatselijke leven. 

Op menig straathoek pronkt de stad met zijn rijke erfgoed. Al zigzaggend wandelen we naar stadsicoon nummer één: het monumentale station São Bento, zo kenmerkend voor de stijl en het karakter van Porto dankzij de azulejos, de beroemde Portugese tegels die vaak historische verhalen vertellen. Hoe langer we ernaar kijken, hoe meer we er ontdekken. 

Aan het einde van de negentiende eeuw werd het station geopend. Het bevindt zich in een voormalig klooster en dat maakt het nog fotogenieker. Pal ernaast ontdekken we tapasbar Tapa Bento, die zo te zien erg geliefd is onder de plaatselijke bevolking. 

Gustave Eiffel

De bruggen van Porto spelen de hoofdrol op menig skyline-foto van de stad. Ze verbinden het bedrijvige Porto met het dichtbevolkte Gaia. Wie goed kijkt, herkent het handschrift van een bekende architect. De negentiende-  eeuwse Dom Luis I en de Maria Pia-brug zijn namelijk ontworpen door het architectenbureau van Gustave Eiffel. Een boottocht over de Douro, onder de bruggen door, is weliswaar toeristisch maar toch een aanrader: bij zonsondergang wacht een betoverend lichtspel en de tocht biedt een fraai totaalpanorama van beide oevers en de bruggen. Wij vangen het beeld vanaf de overkant van de Douro, in ViIla Nova de Gaia: een pittoresk schilderij met rode daken, romantische balkons en gekleurde gevels.

De beroemde wijnkelders bevinden zich aan de overkant van de rivier in Gaia, dat officieel overigens niet tot de stad Porto behoort. Inmiddels vormen de kades een verzamelpunt van toeristen, maar de sfeer lijdt daar niet onder. In de kelders horen we, staand pal naast de vaten, allerlei verhalen over de bereiding en alle mogelijke smaken en kleuren van de beroemde portwijn. Proeven is een must. Net als de aankoop van een fles van de lekkerste. 

Als we even later op een terras aan de kade plaatsnemen, proeven we het typische gerecht pataniscas, een hartig hapje dat bestaat uit gedroogde kabeljauw en vaak wordt geserveerd als voorgerecht. En we bestellen het kaasgerecht francesinha. Het blijkt de oervader van de tosti: twee sneden brood, royaal belegd met meerdere soorten vlees, bedekt met gesmolten kaas en overgoten met een saus van bier en tomaat. Onze tip: deel een portie van deze zware hap. 

Street art

De sfeer in de hele stad doet fris, bruisend en hip aan. De creativiteit en kunst liggen letterlijk voor het oprapen in de straten. Zo stuiten we buiten het historische deel van Porto op rauwe, stoere gevels; ze vormen een opmerkelijk contrast met de romantische gekleurde muren met hun balkons vol bloemen. We horen dat street art in Porto steeds meer wordt gewaardeerd. Een van de bekendste kunstenaars, Hazul, heeft blijkbaar al zo’n faam verworven dat zijn kunstwerken met rust worden gelaten.

Een paradepaardje van moderne (Nederlandse) architectuur is het statige Casa da Música, ontworpen door Rem Koolkaas. Het innovatieve, bunkerachtige concertgebouw heeft al diverse internationale architectuurprijzen gewonnen. En hoewel er veel discussie was over het honderd miljoen euro kostende gebouw, wordt ook beweerd dat het de beste concertzaal is die in de laatste honderd jaar is gebouwd. Voor belangstellenden worden er rondleidingen georganiseerd. Maar zelf een oordeel vormen tijdens een concertbezoek is natuurlijk nóg leuker.

Vanuit Nederland (Amsterdam en Eindhoven) gaan dagelijks vluchten met KLM, Transavia en TAP Air Portugal (vanaf circa € 180,-). Metrolijn E voert van het vliegveld in circa een half uur naar de stad. Tips van de auteur: met de Funicular dos Guindais van Ribeira naar Batalha (circa € 2,50); boekwinkel Lello (de trappen hier schijnen voor J.K. Rowling dé inspiratiebron te zijn geweest voor die van Zweinstein); Café Majestic (iconische lunchplek); Porto Velo Market (zaterdagse tweedehands markt); A Vida Portuguesa (soort Portugese Hema met o.a. olijfzeep en sardientjes in blik); feesten van São João (ieder jaar in de maand juni, met o.a. de Regata de Barcos Rabelos, de jaarlijkse bootrace van de porthuizen); street art-tours (te boeken via o.a. withlocals.com). Handige websites: portovoorbeginners.nl, overportugal.nl en visitportugal.com.

Het goede leven in Porto

TUI stelde een lezersarrangement samen met verblijf in het viersterren Portobay Teatro, een eigentijds, sfeervol boetiekhotel in het hart van de stad. Het arrangement omvat, naast uw vliegreis per KLM of TAP Air Portugal, drie overnachtingen met ontbijt, een Time to Momo-stadsgidsje en een 90 minuten durende ‘with a local’-tour, waarbij een privégids u wegwijs maakt en leuke insidertips geeft. 

  • Prijs vanaf € 429,- p.p. (o.b.v. 2-psk)
  • Niet-inbegrepen € 25,- reserveringskosten (bij online boeking).
  • Reisperiode 15 juni t/m 7 november 2019
  • Boeken vóór 1 augustus.
  • Meer (prijs)info en boekingen tui.nl/artsenauto

Delen