Positieve Uitslag

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Het nieuws dat Sabine Uitslag (CDA) na de verkiezingen niet terugkeert in de Tweede Kamer, blijkt heel diverse reacties uit te lokken. Van enkele mensen uit zorgverzekeraarskringen lees ik dat zij het jammer vinden voor de politiek en voor het CDA. In een andere reactie lees ik dat het gepreekte ‘samen’ van het CDA wel erg betrekkelijk is met al die plotse weglopers. Daar zit wat in natuurlijk.

Weer een andere reactie (ook op Twitter) is aanmerkelijk scherper: “Hè wat jammer…ze begreep alles net zo goed… over mantelzorg en zo.” Ach ja, die column van 18 juli vorig jaar op www.zorgwelzijn.nl. Het regende reacties op wat ze schreef, en de meeste daarvan waren bepaald niet positief. Terwijl ze volgens mij eigenlijk weinig anders deed dan stellen dat we zorgen voor naasten zijn gaan institutionaliseren en kwantificeren, en dat dit te wijten is aan de snel veranderende samenleving. Ze betreurde dat, omdat zorgen voor een ander zo waardevol en vanzelfsprekend is.

Niets mis mee, zou je denken. Maar het was knullig opgeschreven en kon daardoor makkelijk verkeerd begrepen worden. En daarmee werd haar goedbedoelde boodschap onbedoeld een boekestijntje dat haar dus nog steeds wordt nagedragen. Dat is jammer, want enkele van haar bijdragen aan het zorgdebat zijn waardevol. Haar pleidooi om sterker in te zetten op gezondheidsoreventie en preventie daarbij te koppelen aan de belevingswereld van diverse doelgroepen bijvoorbeeld. Of haar voorstel de zorg in het verpleeghuis zo in te richten dat echtparen ook daar bij elkaar kunnen blijven wonen, in plaats van op verschillende afdelingen omdat de zorg die ze nodig hebben anders is. Allebei voorbeelden die pleiten voor de menselijke maat in de zorg. En dat doet lang niet iedereen.

3 Reacties Reageer zelf

 1. J.Roos
  Geplaatst op 7 juni 2012 om 19:20 | Permalink

  Sabine Uitslag heeft ongetwijfeld veel goede dingen gedaan en plannen gehad maar heeft veel mensen op het hart getrapt toen ze de opmerking over mantelzorg maakte terwijl ze lekker op vakantie was en een ontbijtje maakte voor haar gezonde partner. Wij als ouders met een chronisch ziek/terminaal kind kunnen al jaren niet op vakantie maar daar hoor je ons ook nooit over; we proberen ons kind in leven te houden en daar komt echt wel wat meer bij kijken dan een beetje mantelzorg en dit al jaren en jaren lang. Zo’n opmerking doet dan pijn en lokt boze, cynusche reacties uit. Ja als je je werk doet in de 23 kamer worden al je handelingen, uitspraken uitvergroot. De frustratie is bij de mensen, die ook al grote zorgen hebben over pgb en bezuinigingen op de zorg, heel groot. Dan moet je zo,n opmerking van: ze wist er zo veel van, maar gewoon kunnen slikken. Dat doen wij elke dag!!

 2. JD Uithof
  Geplaatst op 7 juni 2012 om 20:20 | Permalink

  Ik heb toch echt liever een politica die af en toe wat ongelukkig uit de hoek komt en eerlijk is dan al die door voorlichters en woordvoerders gepolijste, volledig ingedekte verhalen. Ik wil graag weten wat de politicus denkt, niet wat de woordvoerder denkt dat de politicus het beste wel en niet zou kunnen denken cq zeggen.

  Het is juist die woordvoerder-communicatieadviseurs ellende die de politiek zo ongeloofwaardig maakt. Afschaffen.

 3. Geert Haak
  Geplaatst op 20 juni 2012 om 11:29 | Permalink

  Er valt genoeg te bezuinigen.
  De artsen en specialisten hebben weinig te klagen; de wachtkamers zitten overvol. Hun opleiding is HBO plus plus. Best wel te doen en verder zijn er te weinig studieplaatsen op universiteiten om de ‘groep’ te ‘beschermen’. (quota-systeem !!)
  ‘Hun inkomsten zijn gegarandeerd; hier valt dus best wel het een en ander te ‘halen’; de patient hoeft de tweede Range Rover en minares echt niet te betalen.
  Dokter, ga voor uw vak en jank niet zo. In uw beroepsgroep zijn overigens veel alcoholisten.