Prijskaartje

Cliënten vragen nog nauwelijks om zelfredzaamheid en eigen regie, concludeert Ordina Consulting op basis van onderzoek. Dat is ook niet zo vreemd natuurlijk, want we hebben decennialang een samenleving gehad waarin de overheid alles voor ons regelde en waarin zelfredzaamheid en eigen regie op zijn zachtst gezegd niet bepaald enthousiast werden bevorderd. Er zullen nog wel wat generaties overheen gaan voordat dit structureel veranderd is.

Bedenk hierbij wel dat Ordina een ICT-dienstverlener is, die de mening van managers en professionals in de care heeft gepeild en concludeert dat zij nog onvoldoende de mogelijkheden van eHealth weten te benutten. De vraag is of de ontwikkeling van zelfredzaamheid en eigen regie zo heel veel versneld zal worden als eHealth bredere toepassing vindt. Tenminste: als eHealth het enige middel is dat tot dit doel wordt aangeboden. ‘Als u deze app downloadt, vergroot u uw zelfredzaamheid en eigen regie?’ Ik weet het nog niet zo net.

Aan zelfredzaamheid en eigen regie kan ook een prijskaartje hangen

Mensen moeten ook eigen verantwoordelijkheid leren nemen, vooruit leren denken. Beseffen dat ze op enig moment van zorg afhankelijk zullen worden en dat hierdoor niet alleen hun leven, maar ook hun financiële ruimte en hun wooneisen veranderen. Meer concreet: ze moeten dus geld opzij zetten voor de oude dag. Niet alleen om ook dan nog gewoon de boodschappen te kunnen betalen, maar ook om dan een traplift of een andere voorziening te kunnen betalen die verantwoord thuis blijven wonen mogelijk maakt. Dat de gemeente Sliedrecht juist hiervoor een ‘blijverslening’ in het leven roept (), is daarom beslist geen gek idee. Het drukt mensen met de neus op de feiten: aan zelfredzaamheid en eigen regie kan ook een prijskaartje hangen.

Delen