Primum non nocere

‘Als arts zet je de gezondheid en het welzijn van de patiënt voorop en breng je de patiënt geen onnodige schade toe’. Dit is de eerste van in totaal vijftien regels van de KNMG-gedragscode voor artsen die voor elke BIG-geregistreerde arts geldt.

Op grond hiervan hebben leden van het vorstenhuis recht op dezelfde behandeling voor dezelfde kwaal als een veroordeelde crimineel. Of als een arbeidsmigrant die zijn werk verliest? Nee, dat dan weer niet, als het aan minister Fleur Agema ligt. Die mag alleen nog acute zorg ontvangen als hij geen zorgverzekering heeft.

Een minister van volksgezondheid moet een betrouwbare gesprekspartner zijn voor de professionals in de zorg

“Uiteindelijk is het niet aan mij om te bepalen wat acute zorg is, dat doet de beroepsgroep. En zij moeten met elkaar bepalen: wat is de persoon die wij voor ons hebben en wordt het niet eens tijd dat die teruggaat naar huis”, zegt Agema in de Zembla-uitzending waarin ze dit plan toelicht.

Dat gaan medici natuurlijk nooit bepalen en dat weet zij ook wel. Het is een onuitvoerbaar idee. Tussen alle – terecht – verontwaardigde reacties maakt straatarts Marcel Slockers dit gelukkig direct nuchter duidelijk door te zeggen: “We hebben het hier over een basisrecht op zorg, we zullen elke regel in Europa en bij de Wereld Gezondheidsorganisatie overschrijden als we dit rare plan van de minister gaan uitvoeren”.

Ook dat weet Agema. Als ze dit niet zelf had bedacht, hadden haar ambtenaren het haar heus wel verteld. Een minister van volksgezondheid moet een betrouwbare gesprekspartner zijn voor de professionals in de zorg. Ze heeft hen net zo hard nodig als zij haar. Dit proefballonnetje had ze beter niet kunnen oplaten.

Delen