Reageren

Internet heeft ons veel gebracht, maar soms denk ik: ‘Konden we het maar gewoon weer afschaffen’. Een vreemde gedachte misschien. Het is voor journalisten natuurlijk ondenkbaar te werken zonder toegang tot het oneindige archief dat internet ons binnen luttele seconden biedt. En zonder de mogelijkheid tot netwerken via sociale media zoals LinkedIn en Twitter. Niettemin stuit ik steeds vaker op de nadelen ervan.

Nog even afgezien van hoe het internet en sociale media kennelijk wereldwijd worden ingezet om bijvoorbeeld verkiezingen te beïnvloeden of zelfs (digitaal) oorlog te voeren, ervaren velen op individueel gebied – naast veel plezier – onrust door wat er allemaal op de digitale snelweg langskomt. Voor je het weet, ben je ‘doelwit’ van een groep mensen die je niet kent, maar die het met je oneens zijn en menen dat in alle toonaarden dagenlang te moeten melden. Daarbij vaak niet op de bal spelend, maar op de man of vrouw.

‘Konden we internet en sociale media soms maar gewoon weer afschaffen’

Als journalist volg ik op Twitter mensen uit verschillende bubbels rond de gezondheidszorg, om zo op de hoogte te blijven van alle meningen en niet in tunneldenken te verzanden. Met betrekking tot bijvoorbeeld het COVID-19-beleid, volg ik ook mensen met een geheel andere kijk op wetenschap dan de meesten van ons. Ik lees de stukken die ze aandragen rond COVID-19, vaccinaties enz, maar ik reageer bijna nooit. Bewust niet, omdat je daarna steevast een legertje critici – onder wie velen met een nare toon – op je digitale pad treft. De respectvolle gesprekken die ook ontstaan, koester ik, maar die kunnen de rest niet compenseren. Dus reageer ik liever niet. 

Soms laat ik me toch verleiden om iets recht te zetten of te duiden. Onlangs nam ik het op voor artsen en wetenschappers, maar werd direct digitaal aangevallen, want ‘MainStreamMedia-journalist’, ‘het niet serieus te nemen blaadje Arts en Auto’, ‘kritiekloze hoofdredacteur’, enz. Toch blijf ik af en toe reageren, want soms kunnen ‘we’ het ons gewoon niet veroorloven dat níet te doen. 

Delen