-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Ignace Schretlen: De magie van stikstof
- Frank van Wijck: Afvinklijstje
- Frank van Wijck: Kracht en zwakte
- Mariska Koster: Primum non nocere
- Erik van Dam: Aanpak schijnzelfstandigheid? De lange baan wordt al weer ingezeept!
- Frank van Wijck: Eindeloos
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Regie of dagelijks leven
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck
Ouderen willen geen ‘regie behouden’ stelt Frans Roos, bestuursvoorzitter van woonzorgcoöperatie Voorst. Ze willen gewoon na hun pensioen hun leven op dezelfde manier voortzetten. Vaak hebben ze hun hele leven lang geen regie gehad, zegt hij, “Ze werkten sinds hun zestiende bij de papierfabriek en daarna zijn ze met pensioen gegaan.”
Met die uitspraak gaat hij er een beetje ál te gemakkelijk van uit dat het leven van de ouderen die hij tegenkomt in de woningen van zijn woningcoöperatie exemplarisch is voor álle ouderen in ons land. Maar dit neemt niet weg dat het wel interessant is wat hij zegt. De groep ouderen die nooit ‘eigen regie’ heeft gehad bestaat immers wel degelijk. En die ouderen hebben ook niet de competenties om na hun pensioen ineens wél regie te nemen, en daarmee dus een actief sturende rol te pakken om langer thuis te kunnen blijven wonen.
Roos’ stelling dat deze ouderen per definitie mensen om zich heen missen met wie ze een praatje kunnen maken en die hen fysiek kunnen ondersteunen, is ook weer redelijk kort door de bocht. Dat geldt natuurlijk niet voor álle ouderen. Maar toch, een netwerk hebben is wel een belangrijke voorwaarde om het langer thuis blijven wonen op verantwoorde wijze mogelijk te maken. Dus voor de mensen op wie hij doelt, is zijn voorstel om aan de thuiszorg of huishoudelijke hulp een vrijwilliger te koppelen helemaal niet zo gek nog niet. Als deze mensen na hun pensioen hun leven op dezelfde manier willen blijven voortzetten, betekent dit immers dat niet zorg centraal moet staan maar het gewone dagelijkse leven. Daar moeten we als samenleving toch maar eens over nadenken.
Delen:
Gerelateerde artikelen: