Rituele dans

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Gerard Adelaar en Leo Melissen geven op www.zorgpuzzel.nl in kort bestek een gedegen analyse van de mate waarin de organisatie en financiering van de zorg een pijnpunt is in de coalitieonderhandelingen. De opvattingen die VVD, D66 en CDA hebben over hoe ons zorgstelsel zich moet ontwikkelen zijn beduidend anders dan die van de beoogde coalitiegenoot GroenLinks, stellen ze.

Ze hebben gelijk. Om te beginnen wil GroenLinks in tegenstelling tot de andere partijen dat de zorgverzekeraars nog maar maximaal één restitutiepolis en één naturapolis bieden. Daarmee zullen de andere drie partijen zeker niet akkoord gaan. Ten tweede wil GroenLinks de inkomensafhankelijke zorgpremie weer op de agenda zetten, het idee waarover Rutte II nét niet ten val kwam. En ten derde wil GroenLinks het eigen risico volledig afschaffen, iets wat CDA, maar zeker VVD en D66 veel te ver gaat.

Uiteindelijk toch VVD, D66, CDA en ChristenUnie?

Wat gaat dit betekenen voor de coalitiebesprekingen? We gaan het allemaal precies te horen krijgen, weten we op basis van de eerste persconferentie die Edith Schippers in haar rol als informateur gaf. Ze heeft hierin aangegeven tijdens de onderhandelingen openheid te willen bieden over hoe die verlopen. Heel mooi natuurlijk, maar wees niet verbaasd als de coalitiebesprekingen uiteindelijk toch gewoon een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan opleveren. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft weliswaar na zijn gesprek met – toen nog verkenner – Schippers laten weten te kiezen voor terughoudendheid, maar dat is natuurlijk gewoon politieke praat voor ‘Ik wacht wel op het telefoontje’.

2 Reacties Reageer zelf

 1. E.Kriek
  Geplaatst op 30 maart 2017 om 14:56 | Permalink

  Yep.
  En vervolgens gaan de godsdienstige partijen het moeilijk hebben met de Levenseindefabrieken, en dan zijn we nog lang niet klaar met formeren.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 30 maart 2017 om 16:26 | Permalink

  Nee, het gaat nog wel even duren inderdaad.