RIVM LCI-richtlijnen

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: Nout Steenkamp

 

Wat?

De Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI), een onderdeel van het RIVM, ontwikkelt samen met deskundigen richtlijnen voor preventie en bestrijding van infectieziekten. Via de app LCI-richtlijnen heeft u toegang tot de meest actuele versies van zo’n 100 richtlijnen. Daarbij is meteen te zien voor welke infectieziekten een meldingsplicht bestaat. Die geldt voor alles in het rijksvaccinatieprogramma en voor infecties zoals ebola, SARS, malaria en legionella. Daarnaast biedt de app 50 draaiboeken en stappenplannen voor infectieziektebestrijding, waarmee de uitbraak van besmettelijke of levensbedreigende infecties structureel kan worden aangepakt. Er is ook publieksinformatie te vinden, die u aan patiënten kunt doorsturen via e-mail of WhatsApp. U kunt uw kennis over infectieziekten toetsen met quizzen. De app is ontwikkeld door de LCI. U kunt de informatie ook vinden op de website rivm.nl/richtlijnen

Voor wie?

Artsen en verpleegkundigen infectieziektebestrijding, arts-microbiologen, huisartsen, internisten en andere (para)medici die te maken krijgen met infectieziekten.

Plus- en minpunten

LCI-richtlijnen is een overzichtelijke app. Via heldere en kleurrijke pictogrammen vindt u snel de juiste informatie, zoals risicogroepen, diagnostiek, preventie en behandeling. Veelgebruikte informatie kunt u als favoriet aanmerken. LCI-richtlijnen bevat een goede zoekfunctie, waarin u ook synoniemen voor infectieziekten kunt gebruiken. Als u bijvoorbeeld zoekt op MRSA, geeft de app de richtlijn voor Staphylococcus aureus-infecties. Het is niet nodig om online te zijn. Wanneer u de app opent, wordt gevraagd of u deze eerst wilt bijwerken. Dat kan soms enkele minuten duren, maar is wel nodig om de meest actuele versies van de richtlijnen te hebben.

Reacties

LCI-richtlijnen is beschikbaar sinds juli 2017. Er zijn nog weinig recensies over de app verschenen. Een aios schrijft in Google Play: “Duidelijk en snel de nationale standaard.”

Gebruiker

Naam Putri Hintaran (26)
Beroep arts in opleiding tot arts infectieziektebestrijding KNMG
Werkplek GGD regio Utrecht

“Artsen infectieziektebestrijding van de GGD worden via ziekenhuizen of huisartsen ingeschakeld als zij een infectie constateren waarvoor een meldingsplicht bestaat. Wij onderzoeken waar de ziekte vandaan komt en hoe deze bij anderen kan worden voorkomen. Als GGD werken we voor de hele provincie; dagelijks bespreken we nieuwe meldingen en kijken of deze mogelijk met elkaar verbonden zijn. Veelvoorkomende infectieziekten worden afgehandeld door een verpleegkundige, artsen zijn achterwacht en houden zich bezig met meer complexe casuïstiek of casusoverstijgende zaken, zoals uitbraken of epidemiologie.

Voordat de app er was, gebruikte ik de website. De app is vooral handig als je dienst buiten kantooruren hebt en 24 uur per dag bereikbaar moet zijn. Ik herinner me een casus waarbij de broer van iemand bij wie tuberculose was vastgesteld, behoorlijk in paniek opbelde. Het was fijn om de richtlijnen meteen bij de hand te hebben. Ik kon hem geruststellen en via e-mail snel informatie toesturen.”

Praktische informatie

  • Bruikbaar op Android, iOS
  • Prijs gratis
  • Ontwikkeld door RIVM
  • Meer informatie lci.rivm.nl

 

Delen