Roelof de Boer (1946-2018)

Op 16 september 2018 overleed op 72-jarige leeftijd Roelof Johannes de Boer, kinderarts in Velp/Arnhem. In de rubriek Afscheid zou Arts en Auto hieraan aandacht besteden, maar dat is door een fout onzerzijds niet gebeurd. Dit betreuren wij zeer en wij plaatsen hier alsnog een kort bericht gebaseerd op de tekst die collega kinderarts Jan Verhage ons zond.  “Roelof was een kundig kinderarts met oprechte aandacht voor het kwetsbare kind en het gezin en hij was een vriend van velen.” 

Tekst: Jan Verhage

Roelof de Boer studeerde geneeskunde in de zestiger jaren in Groningen. In de jaren zeventig werkte hij op de kinderafdeling van het St.Elisabeth Hospitaal in Willemstad op Curaçao. Met onder andere collega Jan Verhage liep hij daar een assistentschap kindergeneeskunde bij Professor Winkel. 

Na terugkeer in Nederland deden De Boer en Verhage vervolgopleidingen in respectievelijk Groningen en Utrecht, maar ze kwamen elkaar weer tegen als kinderartsen in een maatschap in de regio Arnhem/Velp. Met fusies van ziekenhuizen in de regio en de nieuwbouw van ziekenhuis Rijnstate werd de maatschap geleidelijk een vakgroep met kinderartsen-opleiding en dienstverband.

Roelof was de olie die de motor draaiende hield

Verhage: “Dat tegenwoordig gebruikelijke centreren van de kindergeneeskundige zorg in een regio ging destijds niet vanzelf. Het gaf veel hoofdpijn en onrust in de verschillende medische staven. Echter voor ons gold dat goede kwaliteit van de kindergeneeskundige zorg alleen in een groter verband kon worden gerealiseerd. Roelof was in het proces de olie die de motor draaiende hield. Hij was onvermoeibaar en patiënten konden op hem rekenen. Loyaal was hij in het overnemen van diensten bij de vele vergaderingen. Snel lerend en leergierig kon hij de ontwikkelingen in het vak en de maatschap goed bijhouden. Roelof was een kundig kinderarts met oprechte aandacht voor het kwetsbare kind en het gezin en hij was een vriend van velen.” 

Roelof de Boer werkte in regio Arnhem tot zijn pensioen in 2011. 

Delen