Rome in de winter

Er valt veel te zeggen voor een bezoek aan Rome in de wintermaanden, aldus Italië-kenner Marco Bosmans.Niet alleen vanwege de rust en ruimte in bus, bar en musea, maar ook omdat dit de periode bij uitstek is voor een ontdekking van de wat onbekendere wijken.En binnen zijn is geen straf in de Italiaanse hoofdstad. Want de Romeinse keuken lijkt gemaakt voorde koudste tijd van het jaar.

Tekst: Marco Bosmans  Beeld: Shutterstock

RomeDe honderden kerken in Rome verkondigen in december maar wat graag de blijde kerstboodschap; kribben, ossen en ezels in overvloed, Gloria in excelsis Deo. Ook de sfeerverlichting in de straten, de bomen op de pleinen en de etalages maken van Rome in de laatste dagen van het jaar (en de eerste in het nieuwe) een winters wonderland.

Rome is geen stad van flikkerend neon, maar van een subtiele gloed. En subtiliteit is er ook in de mensen te vinden. De Romeinen zijn juist in deze tijd van het jaar, meer dan in de drukke zomer, bereid ‘hun’ stad te delen. Het schept een prettige sfeer en dat niet alleen: er is wat meer ruimte in de bus, aan de bar en in de musea.

Klassiekers als de Sint-Pieter en het Colosseum zijn uiteraard een must-see, maar op de drempel van de jaarwisseling is het extra leuk om oud en nieuw in Rome te combineren. Zo is de wijk Testaccio voor veel toeristen nog onbekend terrein. De naam betekent scherf en komt uit de bloeiperiode van het Romeinse Rijk. Hier werd eens de verse olijfolie overgegoten van grote kruiken naar kleine handelsvaten. De kruiken werden vervolgens op een hoop gegooid en die hoop is tegenwoordig een berg te noemen: Monte dei Cocci. Deze schervenberg herbergt nu wijnkelders, barretjes en zelfs winkels, en is met recht uitgegroeid tot een toeristische attractie. Net als het trendy MACRO Future in Testaccio, het in een voormalig slachthuis gevestigde museum voor hedendaagse kunst. Hier hangen werken van Domenico Bianchi, Pino Pascali en Enzo Cucchi en vinden regelmatig lezingen en experimentele kunstprojecten plaats.

Pens in tomatensaus

In de oude, karakteristieke volkswijk stonden vroegen veel slachthuizen en daar proeft u vandaag de dag nog steeds de vruchten van. De fijnproever met een sterke maag mag dan ook beslist niet voorbijgaan aan het bekendste restaurant van de wijk: Testaccio is Il Checchino. Hier staan de Trippa alla romana (pens in tomatensaus) en Rigatoni alla pajata (pasta met ingewanden van jonge geitenbokken) al meer dan honderd jaar op de kaart.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Behoefte aan wat frisse lucht? Dan komt u bij de oude overdekte markt op het Piazza di Testaccio zeker op adem. Hier zijn de lekkerste groenten en fruitsoorten te vinden, waarbij u al wandelend ook niet zomaar voorbij kunt gaan aan de winkel van Volpetti Salumeria, in het hart van de wijk. Kijk die etalage waar het water je in de mond loopt: de lekkerste hammen en kazen. Zeker in de wintermaanden maken ze hier graag even tijd voor hun klanten. ‘Ollanda? Prego prego!’

In het zuiden van de stad werden wij verrast door een nieuw soort wijk. EUR (Esposizione Universale di Roma) is feitelijk ontworpen naar de ideeën van Mussolini. Hij wilde het klassieke oude Rome buiten de stad moderniseren en een nieuwe stadsentree maken. De hoekige gebouwen met vierkante pilaren hebben dus allemaal iets weg van de paleizen in het oude centrum, maar kregen zo’n 80 jaar geleden toch hun eigen architectuur. Palazzo della Civiltà del Lavoro (Paleis van de Civilisatie) bijvoorbeeld, het telt zes verdiepingen en wordt nog altijd het vierkante Colosseum genoemd. Je kijkt er je ogen uit en het is weer eens wat anders dan die ‘eeuwige stad’. EUR heeft overigens ook twee grote overdekte winkelcentra en een paar sport- en klauterparken voor de jeugd.

Winterkoningin

Is het milde klimaat – in Rome is het enkele graden warmer dan in Nederland – u goedgezind, dan valt er overdag nog best een terrasje te pikken. Een kacheltje hier en een dekentje daar zorgen voor wat extra sfeer. Zodra de duisternis is gevallen, moet u binnen zijn en dat is geen straf in de Italiaanse hoofdstad want de Romeinse keuken lijkt gemaakt voor de koudste tijd van het jaar. Neem Pasta e ceci, een variant op onze Hollandse erwtensoep.

Ook de Bucatini all’amatriciana is van hier: een traditioneel pastagerecht met een saus van wangspek, tomaat en pecorino romano. Nederland mag dan trots zijn op zijn zomerkoninkjes, Rome heeft de artisjok tot zijn winterkoningin gemaakt. Zij resideert al bijna honderd jaar bij restaurant Giggetto aan de Via del Portico d’Ottavia, naast Portico d’Ottavia. Het verhaal gaat dat ene Luigi Ceccarelli veel vrienden maakte door ooit als eerste de artisjokken te frituren. Nog altijd komt men ervoor naar Giggetto, waar inmiddels de derde generatie achter de kachel staat.

En een gelato toe? Natúúrlijk, ook dat kan in de winter!

Praktisch

De nationale luchtvaartmaatschappijen KLM en Alitalia kennen de weg naar Rome, maar er zijn meer wegen. Zo vliegen het Spaanse Vueling en Air France al voor een paar tientjes vanaf Schiphol, terwijl Transavia een lijn onderhoudt vanuit Rotterdam. Ryanair heeft Eindhoven verlaten,maar op Brussel en Düsseldorf zijn andere lowbudget maatschappijen te vinden met Rome als bestemming. Vanaf vliegveld Fiumicino bent u het snelst in het centrum, het kleinere Ciampino ligt iets verder weg. Het metrostelsel (drie lijnen) in de stad is overzichtelijk, snel en lekker warm. Goed nieuws: hotels zijn in de winter een stuk goed-
koper. Tips van de auteur: het romantische Villa Spalletti Trivelli (200 meter van paleis Quirinale) en het knusse
Relais Maddalena dat eveneens in het centrum ligt, zijn in het hoogseizoen standaard volgeboekt. In de winter niet.

Lezersaanbieding

TUI stelde een arrangement samen met verblijf in viersterrenhotel White, een onlangs gerenoveerd kleinschalig, modern stadshotel met een centrale ligging, op loopafstand van de Spaanse Trappen en de Trevifontein. Het arrangement omvat een retourvlucht Amsterdam-Rome, 3 overnachtingen met ontbijt, indien beschikbaar een upgrade naar een executive kamer, een fles wijn op de kamer en een stadswandeling naar Vaticaanstad met een privégids van Withlocals, die onderweg van alles vertelt over de stad, handige tips geeft én u meeneemt naar een kleine prosecco- en pizzaproeverij.

  • Prijs vanaf € 329,- p.p. (o.b.v. 2-psk)
  • Niet-inbegrepen o.a. € 25,- reserveringskosten (bij online boeking) en vluchttoeslag wanneer de goedkoopste stoelen niet meer beschikbaar zijn
  • Reisperiode t/m 31 maart 2019; vertrek dagelijks. De vanafprijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.
  • Meer (prijs)info en boekingen tui.nl/artsenauto

Delen