Rome

Als je niet oppast, krijg je een overdosis cultuur en sta je er overal in de rij. Maar weet je in Rome je weg te vinden, dan ligt er – voor niet al te veel geld – een wereldstad aan je voeten.

Tekst en beeld: Bas van Oort

Les één op een ochtend in Rome: je cappuccino drink je staand aan de bar. Croissant of een roombroodje besprenkeld met poedersuiker op een servetje in je hand en je hoort er helemaal bij. Het is niet alleen de manier waarop Italianen het altijd al gedaan hebben, het is ook nog eens een stuk goedkoper dan plaatsnemen aan een tafeltje of op het terras. Daar betaal je extra voor de service en valt je rekening dus een stuk hoger uit. 

Ga je vervolgens de stad in, dan spreekt Rome grotendeels voor zich. Er zijn maar weinig steden waar zo veel historie te zien is als hier. Van de Romeinse bouwwerken in het centrum van de stad – Colosseum, Forum Romanum, Circus Maximus – tot het gigantische monument van Victor Emanuel II, de eerste koning van Italië. Het verhaal doet de ronde dat er ooit een diner is georganiseerd in de buik van het bronzen paard dat voor het monument staat. Om te vieren dat het enorme gebouw (dat in de volksmond de ‘suikertaart’ of de ’typemachine’ wordt genoemd) in 1911 eindelijk af was. 

Picknick in het park

Het zijn dit soort verhalen die bij elk monument voor het oprapen liggen en die de stad zo interessant maken. Je portie cultuur krijg je echt wel mee in Rome, of je nou wil of niet. Het gaat erom hoe je het aanpakt. Als je het verkeerd doet, koop je dure kaartjes, sta je uren in de rij voor de ingang van de Sint-Pieter, stap je in een overvolle sightseeing bus of draait een slinkse Romeinse ober je een loer op een terras waar het vol zit met te veel betalende toeristen. 

Toch in de rij
Voor één ding ga je in Rome met plezier in de rij staan: een ijsje. De beste ijswinkels in de stad? San Crispino (bij de Trevi-fontein), Gelateria Giolitti (bij het Pantheon) en Old Bridge (tegenover de Vaticaanse Musea).

Wat je beter kunt doen? Koop voor een paar euro een dagkaart voor de metro en combineer cultuur met ontspanning. Op een paar honderd meter van metrohalte Spagna (daar zijn de beroemde Spaanse trappen) ligt Villa Borghese bijvoorbeeld. Sla het museum binnen over – de buitenkant is ook al indrukwekkend – en zoek een plekje in het park eromheen. Vergeet het terras, koop eten en drinken in de supermarkt en ga voor een picknick, lekker in de schaduw van een boom. Water drink je trouwens gewoon uit een van de talloze drinkfonteintjes. Omdat het drinkwater in Rome uit de omliggende bergen komt, is de kwaliteit ervan erg goed. En je betaalt er niets voor.

Mooiste zonsondergang

In de avond werkt het niet veel anders. De mooiste plek om de zon onder te zien gaan achter de stad, is de Giardino degli Aranci, midden in de stad en aan de voet van de rivier de Tiber. De sinaasappeltuin op de Aventijnheuvel is gratis én kent een waanzinnig uitzicht, waarbij je de kerktorens kunt tellen tot aan de horizon. Het is heel normaal om een fles rosé of wat biertjes mee te nemen en de hele avond buiten door te brengen, Italianen doen niet anders.

Rome biedt het decor, de invulling is aan jezelf

Als het eenmaal donker is, steek dan de rivier over, Trastevere in. Dat is met afstand de leukste wijk van de stad. Zorgeloos slenteren door de smalle steegjes. Langs middeleeuwse huizen, de klinkers van de dorpse straatjes glimmend in het okerlicht van de straatlantaarns. Over pleinen waar de terrassen tot laat zijn volgepakt met vrolijke drinkers, en langs sfeervol verlichte monumenten waar de trappen vol zitten met jonge Romeinen.

Ook hier is de traditie al snel duidelijk. Rome biedt het decor, de invulling is aan jezelf. Wil je dat op een stijlvol terras met onberispelijke service, dan heb je meer dan genoeg keuze en is je portemonnee snel leeg. Of je strijkt met je vrienden neer op een stenen trap van een duizend jaar oude fontein. Precies zoals de Italianen het zelf doen.

Slim & goedkoop
Er gaan vanuit Amsterdam, Rotterdam/Den Haag én Eindhoven meer dan genoeg directe vluchten naar Rome. Wees slim en boek vroeg, dan vind je al tickets voor rond de € 40,- retour. Websites om in de gaten te houden: edreams.com, skyscanner.nl of google.nl/flights.

Hotels in Rome zijn duur en hostels puilen uit, dus boek je accommodatie via Airbnb. Met vier personen vind je al vanaf € 75,- iets in Trastevere. Een plek buiten het centrum is niet erg, zolang er maar een metrostation op loopafstand zit.

Delen