Rotterdam

Walhalla voor woon-en designshoppers

Van lelijk betonnen eendje tot internationale smaakmaker op het gebied van architectuur en design: in Rotterdam valt steeds meer te zien en te beleven, dankzij steeds weer nieuwe wijken-in-opkomst vol jonge creatievelingen.

Vanaf het Centraal Station in Rotterdam loopt een ‘gele loper’ door een rafelig kantoorgebied langs het spoor. Totdat de geel geschilderde straat zich verheft tot een hoge brug van grof hout met eenzelfde opvallend geel looppad. De brug, met de toepasselijke naam De Luchtsingel, verbindt het Schiehuis – een voormalig kantoorpand dat nu broedplaats is voor architecten, ontwerpers en andere creatievelingen – met de Hofbogen. Dit voormalige treinstation is getransformeerd tot een zwevend stadspark. In de bogen eronder zitten hippe koffiebarretjes, eigenzinnige modeboetieks en designshops. Een ietwat verloren gebied is zo verbonden met de stad.

De Luchtsingel begon als een kleinschalig initiatief van het Rotterdamse architectenbureau ZUS en is dankzij een crowdfund-actie bekostigd door de Rotterdammers zelf. Sinds de opening in 2014 zijn De Luchtsingel en de Hofbogen hét symbool geworden van de wederopleving van Rotterdam. Van lelijk betonnen eendje heeft de stad zich ontpopt tot een internationale smaakmaker in architectuur en design. Inderdaad, internationaal. Rotterdam is volgens reisgids Lonely Planet een van de ‘5 top cities in the world’ en CNN sprak zelfs van ‘Dubai in the polders’. Rotterdam heeft het tweede-stad-complex (na hoofdstad Amsterdam) afgeworpen en ontpopt zich tot een zelfbewuste stad die de vinger feilloos op de tijdgeest heeft.

Kosmopolitische allure

Dit nieuwe elan uit zich ook in de architectuur. Neem het nieuwe Centraal Station dat als een blinkende haaienbek omhoog steekt. Of de Markthal van het wereldberoemde én Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Deze bizarre koepel van 125 meter lang, 42 meter breed en 34 meter hoog is een overdekte markt met honderd eetkraampjes én een wooncomplex met 228 appartementen. De binnengevel is een mozaïek van vierduizend panelen met vruchten, granen, vissen en bloemen met de toepasselijke titel Hoorn des Overvloeds.

Nog imposanter is De Rotterdam. Dit kolossale gebouw is een brute stapeling van blokken met een superstrak grid van ramen, een ontwerp van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas (in 1944 geboren in Rotterdam).

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

De dynamiek van dit Manhattan aan de Maas wordt aangewakkerd door de vele jonge creatieven die er neerstrijken, zelfs vanuit de hoofdstad; aangetrokken door werklust en de ruige havenloodsen en pakhuizen. Het vinden van betaalbare woon-werkruimte én het behoud van het grote-stadsgevoel is hierdoor nog bereikbaar voor jonge architecten, ontwerpers en kunstenaars. Het is deze mix van kosmopolitische allure, toegankelijke shopping en horeca die Rotterdam definieert. Voortdurend zijn nieuwe wijken in opkomst.

Het is deze mix van kosmopolitische allure, toegankelijke shopping en horeca die Rotterdam definieert

Wie van de Hofbogen nog iets verder naar het noorden afbuigt, komt in het Oude Noorden, ooit een rustig volkswijkje maar nu een levendige buurt met kleinschalige winkels met ambachtelijk design, hippe boetiekjes en rommelige cafeetjes met Gozer op de tap, een lokaal bier van de Kaapse Brouwers. De belangrijkste straat in dit nieuwe Oude Noorden is Zwaanshals, vol unieke winkeltjes als het knusse MBR (nr. 325) met kleding voor baby’s en sieraden voor moeders, of Whisky Base (nr. 530) met niet alleen Schotse malts van micro-distilleerderijen maar ook unieke whisky’s uit de hele wereld, van India en Amerika tot Brazilië.

Iets meer timing verreist de Rotterdamse Oogst, elke eerste en derde zaterdag van de maand op het Noordplein. Op deze boerenmarkt vindt u kazen, cider, koffie, olijfolie, groenten, brood en biologische frieten. Allemaal rechtstreeks van de makers uit omringende gebieden als Rhoon, Westland en de Hoeksche Waard.

Maar het leukste in het Oude Noorden zijn de vele winkeltjes waar de ontwerper zelf achter de toonbank of de naaimachine te vinden is. Olga Korstanje (Zaagmolenkade 40) maakt en verkoopt tassen van haar eigen label O*, maar ze voert ook topmerken als Merchant & Mills en Komono. Ook niet te missen is de Contemporary Showroom iets verderop in de Zaagmolenstraat, die andere winkelader van het Oude Noorden. Naast design- klassiekers van Arne Jacobsen en Ray & Charles Eames vindt u hier ook meubels, accessoires en grafische prints die door ontwerpers in de eigen Rotterdamse werkplaats zijn vervaardigd.

Gedurfde hoogbouw op Zuid

Minstens zo bruisend als het Oude Noorden is het ‘op Zuid’, zoals de Rotterdammers zeggen (tip: neem de watertaxi vanaf het centrum). In de jaren negentig werd de Wilhelminapier onder handen genomen met gedurfde hoogbouw van toparchitecten als Renzo Piano en Norman Foster. Nog steeds is deze Kop van Zuid een bezoek waard, met musts als een high tea in Hotel New York, een expositie in het Nederlands Fotomuseum, een hapje in HMB (op de begane grond van De Rotterdam) en een filmpje in kijkhuis Lantaren Venster.

Zeemans- en hoerenbuurt

Na de opening in 2012 van de Rijnhavenbrug – Rotterdammers kennen hem als ‘de Hoerenloper’ – werd ook de ruige zeemans- en hoerenbuurt Katendrecht ontdekt. De straten en stoepen zijn er vernieuwd, historische gevels zijn opgeknapt en er worden volop nieuwe huizen gebouwd in modernistische snit.

Inmiddels staat Katendrecht – bijnaam De Kaap – ferm op de agenda, met als spil het Deliplein met stoere cafés, intieme eethuisjes en exquise restaurants. Zeker in de zomer is het plein één groot gezellig terras. In de tegenovergelegen Fenixloods zit Robert van Oosterom, met kleinschalige kunstexposities en meubels van Piet Hein Eek en high-end Italiaanse merken als Flos en Arclinea.

Om de hoek in de Fenixloods zit Posse, ook al zo’n onnavolgbare mix van espressobar, galerie en winkel, maar dan wat laagdrempeliger. Alles wat u bij Posse ziet, is te koop: van de foto’s en de fietsen aan de muur tot de jurkjes van de serveersters en de industriële fabriekslampen. Al is de toekomst van de Fenixhal met de diverse foodstands onzeker, nu op de eerste verdieping het Museum Migratie wordt geopend, een initiatief dat wordt gedragen door voormalig Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes. Aan de dynamiek van Rotterdam komt maar geen einde.

Tips van de auteur

Witte de Withstraat

Natuurlijk heeft ook Rotterdam zijn evergreens. De officiële ‘kunst-as’ Witte de Withstraat is al jaren een trekker met kunstcentra TENT en Worm, de traditionele vormgevingsgalerie Ecce (al sinds 1994 op nr. 17-19), designshop Het Huysraet (nr. 182)en conceptstore Collectiv.bySwan (nr. 30, met werk van meer dan dertig jonge ontwerpers).

Vivid

Vivid, dé design-galerie van niet alleen Rotterdam maar van heel Nederland, met prikkelende exposities als Design in times of crisis, is gevestigd op de begane grond vanThe Red Apple, de meest blitse woon-
toren van Rotterdam. Naast exclusief ‘artdesign’ vindt u hier ook betaalbare items als de befaamde ‘rattentheepot’ van Wieki Somers. Scheepmakershaven 17, galerievivid.com.

Groos

In Groos (Rotterdams voor trots) vindt u uitsluitend Rotterdamse spullen, variërend van koperen design-
lampen van David Derksen tot Ketelbinkie-bier en smulpotjes van ‘paté atelier’ Fa Bijten. Achterklooster 13, groosrotterdam.nl.

Mini Mall

In de bogen onder het voormalige Hofpleinstation zit tegenwoordig Mini Mall, een broeinest van creativiteit met de vintage woonwinkel North Sea Design, jazzclub Bird en het ‘laboratorium’ van sterrenkok François Geurds. In de gezamenlijke ruimte worden events en pop-up marktjes georganiseerd. Raampoortstraat 30, hofbogen.nl

Plaisier Interieur

Je moet er even de stad voor uit, maar dan krijg je ook wat. Waar Arie-Jan Plaisier in 1898 zijn meubelwinkel startte, staat nu de grootste design woonwinkel van Rotterdam en omstreken. Met Italiaans en Scandinavisch topdesign maar ook toegankelijke nieuwe labels, Leolux en een outletcentre voor de allerkrapste beurs. Lagendijk 99, Ridderkerk. plaisierinterieur.nl.

Depot Rotterdam

Een prachtige winkel met zowel Scandinavisch minimalisme uit de jaren vijftig als het uitbundige Dutch Design. Maar ook de laatste hits van de meubelbeurs in Milaan. En dan te bedenken dat ze ook nog een enorm aanbod accessoires, stoffen en behang verkopen. Pannekoekstraat 66, depotrotterdam.nl.

Object Rotterdam

De designbeurs Object is de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot een belangrijk platform voor aanstormend ontwerptalent. Van vrijdag 8 t/m zondag 10 februari 2019 strijkt deze designbeurs neer in het industriële erfgoed van het leegstaande Haka-gebouw in het Vierhavensgebied. Ook leuk: om de hoek liggen de studio’s van gerenommeerde ontwerpers als Richard Hutten, Joep van Lieshout en Daan Roosegaarde die het
hele Object-weekend open huis houden. objectrotterdam.nl.

Verwennerij op de Kop van Zuid

Heeft u zin binnenkort zelf op ontdekking te gaan in Rotterdam? Het in Juntes boek aanbevolen QL Suitehotel Pincoffs, gevestigd in een Rijksmonument uit 1879 op de Kop van Zuid, stelde een Arts en Auto-lezersarrangement samen, bestaande uit een overnachting met een upgrade naar een Junior Suite, welkomstdrankje, vier amuses en een driegangen keuzemenu met wijnarrangement in pop-up restaurant Sil bij Pincoffs. ’s Ochtends wacht u een ontbijt op bed. Wat betreft het restaurant: in het oude pakhuis van het boetiekhotel komt chef-kok Sil van Peppelenbosch graag aan tafel langs om u te vertellen over zijn duurzame manier van koken. Goed om te weten: de watertaxi meert aan bij de kade voor het hotel.

  • Arrangementsprijs € 299,- voor 2 personen
  • Boekdata Dit arrangement is t/m eind november 2018 alle dagen van de week te boeken, behalve de maandag en de zondag, want dan is restaurant Sil gesloten
  • Meer informatie en reserveringen qlhotels.com/nl/artsauto

Delen