Samsam chirurg en zorgverzekeraar

De Friesland Zorgverzekeraar heeft een overeenkomst gesloten met alle vrijgevestigde chirurgen in de provincie Friesland waarbij toekomstige besparingen in de zorg worden gedeeld. Dat meldt Zorgvisie.

 

Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke zogenaamde shared savings overeenkomst wordt gesloten tussen een zorgverzekeraar en een groep medisch specialisten. Volgens De Friesland bestuursvoorzitter Diana Monissen zal een deel van de besparingen naar de verzekerden terugvloeien in de vorm van een lagere premie. Een tweede deel vloeit terug naar de chirurgen en een derde deel wordt geïnvesteerd in innovatie. Monissen doet geen uitspraken over de hoogte van de omzet en de verwachte besparingen. De afspraken tussen De Friesland en de Friese vrijgevestigde chirurgen lopen tot 2020.

 

2 Reacties Reageer zelf

 1. E.Kriek
  Geplaatst op 10 oktober 2014 om 18:45 | Permalink

  De zoveelste correctie aan dit rammelende zorgsysteem.
  De specialist kreeg voorheen een financieel belang bij behandelen. dat wordt nu deels teruggedraaid door de specialist een belang te geven bij niet- behandelen.
  Dit is echter geen structurele oplossing.

  Ik lees vervolgens :
  “Ook adviseren de chirurgen bij de verplaatsing van zorg van de tweede naar de eerste lijn “.
  Mooi!

  Jammer alleen dat politiek, gemeenten, andere specialisten, paramedici, zorginstanties, wetenschappers, zorgadviseurs, andere zorgverzekeraars, consultants, patientenverenigingen dat ook doen.
  Jammer dus ook dat de eerste lijn ( huisartsenzorg) slechts zweepslagen krijgt als het krappe budget overschreden wordt.

  Tijd voor een goed gesprek tussen eerstelijns huisartsvertegenwoordigers ( LHV en VPH) en ZN?

 2. G K Mitrasing
  Geplaatst op 10 oktober 2014 om 19:15 | Permalink

  Shared savings of Shared shavings: ook met de patiënt? Waar is de concurrentie?