Schaap over de dam

Eerst was het nog nieuws en nu is het al een trend: ziekenhuizen die hun tarieven openbaar maken. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt mag dan liever willen dat zorgverzekeraars dit doen dan ziekenhuizen – uit angst dat het anders de onderhandelingsprocessen van andere ziekenhuizen zou verstoren – maar inmiddels lijkt het proces zijn eigen dynamiek te krijgen. De MC Groep begon ermee (op haar eigen website), het Rode Kruis Ziekenhuis volgde (via de Consumentenbond) en ook het Elkerliek ziekenhuis liet zich niet onbetuigd. En nu volgt dus het UMC Utrecht, als eerste academische ziekenhuis. De reden die het ervoor geeft is de enig juiste: omdat patiënten hebben aangegeven er behoefte aan te hebben. Het kan nu nog slechts een kwestie van tijd zijn voordat het tweede academische ziekenhuis zich meldt.

Omdat patiënten hebben aangegeven er behoefte aan te hebben

Bestuurder Mirjam van Velthuizen zegt dat de openbaarmaking past in de trend van transparantie in de gezondheidszorg, zowel op het gebied van kwaliteit als van de tarieven. Wat die kwaliteit betreft, meldt zich op hetzelfde moment ook een ander ziekenhuis: Rijnstate. Dit maakt nu op de eigen website kwaliteitsinformatie openbaar over de zorg bij borstkanker, longkanker, prostaatkanker en maagkanker. Informatie waaraan de patiënt niets zou hebben als die niet vergelijkbaar was met de kwaliteit in andere ziekenhuizen. Maar dat probleem wordt ondervangen door de cijfers daar waar mogelijk af te zetten tegen het landelijk gemiddelde. Iets wat moeilijk anders te interpreteren valt dan als een uitdaging aan andere ziekenhuizen om hetzelfde te doen, én om de eigen kwaliteit te verbeteren als zichtbaar wordt dat die onder dat landelijk gemiddelde zit.

Edith Schippers riep als minister van VWS 2015 uit tot het jaar van de transparantie. “Het is succesvol verlopen”, zei ze toen het was afgelopen. Nee, het begint pas.

Delen