Schippers durft niet

Het plan was van CDA’er Ab Klink en het was VVD’er Edith Schippers die het wetsvoorstel uitwerkte: winstuitkering in de zorg. Vandaag zou de Tweede Kamer erover debatteren, maar gisteren liet Schippers weten dat ze dit toch nog even wilde uitstellen. Ze stelde dat onderdelen van het wetsvoorstel nog nader moeten worden onderzocht en dat daaruit een aantal wijzigingen kunnen voortvloeien die zowel inhoudelijk als technisch van aard kunnen zijn.

Klinkt dit argument geloofwaardig als het slechts 24 uur voor het voorgenomen Kameroverleg ter berde wordt gebracht? Nee natuurlijk. Schippers haalt gewoon bakzeil omdat ze heel goed in de gaten heeft hoe het politieke landschap veranderd is sinds ze voor het eerst de discussie over het wetsvoorstel aankaartte. PVV en CDA waren er toen – in het vorige kabinet – voorstanders van. PvdA, toen tegenstander, is nu als coalitiegenoot voor. Maar GroenLinks en ChristenUnie staan niet bepaald te trappelen om Schippers bij te vallen.

Het is dus duidelijk wat er in de Eerste Kamer zou gebeuren als Schippers haar plan toch door de Tweede Kamer heen loodst. Het zou in de Eerste Kamer genadeloos stranden. En we weten allemaal hoe ze in die Kamer met haar mond vol tanden stond toen ze daar haar voorstel voor de Wet op het EPD moest verdedigen. Zo’n blamage kan ze zich geen tweede keer veroorloven. De inhoudelijke en technische veranderingen die ze gisteren aanvoerde om het Tweede Kamerdebat af te blazen, zullen er zeker komen. Maar als ze eerlijk was geweest, had ze gezegd: “Ik durf dat debat op dit moment niet aan.”

Delen