Schippers durft niet
Het plan was van CDA’er Ab Klink en het was VVD’er Edith Schippers die het wetsvoorstel uitwerkte: winstuitkering in de zorg. Vandaag zou de Tweede Kamer erover debatteren, maar gisteren liet Schippers weten dat ze dit toch nog even wilde uitstellen. Ze stelde dat onderdelen van het wetsvoorstel nog nader moeten worden onderzocht en dat daaruit een aantal wijzigingen kunnen voortvloeien die zowel inhoudelijk als technisch van aard kunnen zijn.
Klinkt dit argument geloofwaardig als het slechts 24 uur voor het voorgenomen Kameroverleg ter berde wordt gebracht? Nee natuurlijk. Schippers haalt gewoon bakzeil omdat ze heel goed in de gaten heeft hoe het politieke landschap veranderd is sinds ze voor het eerst de discussie over het wetsvoorstel aankaartte. PVV en CDA waren er toen – in het vorige kabinet – voorstanders van. PvdA, toen tegenstander, is nu als coalitiegenoot voor. Maar GroenLinks en ChristenUnie staan niet bepaald te trappelen om Schippers bij te vallen.
Het is dus duidelijk wat er in de Eerste Kamer zou gebeuren als Schippers haar plan toch door de Tweede Kamer heen loodst. Het zou in de Eerste Kamer genadeloos stranden. En we weten allemaal hoe ze in die Kamer met haar mond vol tanden stond toen ze daar haar voorstel voor de Wet op het EPD moest verdedigen. Zo’n blamage kan ze zich geen tweede keer veroorloven. De inhoudelijke en technische veranderingen die ze gisteren aanvoerde om het Tweede Kamerdebat af te blazen, zullen er zeker komen. Maar als ze eerlijk was geweest, had ze gezegd: “Ik durf dat debat op dit moment niet aan.”
9 reacties
Inderdaad is het vast geen ‘gelopen race’. In het collectieve geheugen zit nog steeds de affaire rond het Slotervaartziekenhuis verankerd.
Jan Taco teGussinklo
16 januari 2014 / 09:35Die affaire speelt zeker mee in dit verhaal. Maar ik verwacht niet dat Renske Leijten gelijk krijgt met de aanname die ze gisteren via Twitter deed, namelijk dat van uitstel afstel zal komen. Winstuitkering in de zorg is beslist een haalbaar idee. De zorg is immers ook gewoon een bedrijfstak. De zorg zelf hecht er altijd veel waarde aan zichzelf te bijzonderen, maar inhoudelijke argumenten daarvoor zijn zwak.
Frank van Wijck
16 januari 2014 / 09:38Ik voel dat afstel naar uitstel gaat. Het denken over de markt in de zorg is aan het kantelen. We moeten eerst nog maar eens fundamenteel nadenken over de effecten van marktwerking en wat ons dat nu gebracht heeft.
Gerben Welling
16 januari 2014 / 12:27En ik denk dat de ingeslagen weg onomkeerbaar is. Zullen we daar eens een goede fles wijn op inzetten, met als einddatum 5 november 2016 (vier jaar na de beëdiging van het huidige kabinet)?
Frank van Wijck
16 januari 2014 / 12:33EPD/LSP wordt nu ook gewoon ingevoerd, uitgerold, doorgedrukt en zo zal het ook gaan met de ‘winst’ uitkering. Je hebt in dit land immers een voordeur en een achterdeur en als die beiden door de ‘politiek’ in de vorm van ‘Volksvertegenwoordiging worden gebarricadeerd is er altijd nog het kruipluik; de continuïteit van het Regeringsbeleid wordt immers bewaakt door de Ministeries. En daarbij speelt de politieke kleur van de Minister geen enkele rol.
Welkom in Nederland. Gidsland.
Geen uitstel, geen afstel. Die fles wijn bent u kwijt. Er vindt namelijk al winstuitkering plaats. Vraag het Loek Winters.
ANH Jansen
16 januari 2014 / 13:36Loek Winter is volgens mij nog vooral bezig met investeren in plaats van uitkeren. Maar voor het overige geef ik u gelijk: het proces is al in gang gezet en terugkeer naar de oude situatie lijkt hoogst onwaarschijnlijk.
Frank van Wijck
16 januari 2014 / 13:39Loek Winters beperkt zich gezien zijn life style niet alleen tot investeren. Onzin. De man is slim genoeg om niet uit te stellen wat je beter niet uit moet stellen; je leeft maar 1x en je weet niet hoelang en tot wanneer en op welke manier; wil je graag auto rijden en je laten rijden dan moet je dat niet laten als de Bank en de Verzekeraars je dat toestaan. Winstuitkeringen in de Zorg zijn al jaren staande praktijk. Anders was er allang geen zorgsector meer in dit land op de wijze zoals deze is georganiseerd en gefinancierd. Lees Companje.
De investeerder Loek Winters krijgt een fraai rendement op zijn investeringen en zijn mede financiers idemdito.
Was uitbetaling van winst niet mogelijk geweest dan hadden wij een NHS of Scandinavisch model en dat hebben wij wetens en willens niet. Dankzij de financiele sector. Vandaar dat Loek Winters zich laat rijden en zich daarbij niet beperkt tot een Lada vanwege het publieke belang. Zijn Bank en Verzekeraars vinden dat allemaal opperbest; zij nemen het er ook van immers.
LSP/EDP wordt nu zelfs uitgebreid over de regio’s heen. En de Volksvertegenwoordiging kijkt ernaar en laat het gebeuren.
Voorstel is dan ook gedaan om te stoppen met de zogenaamd vrijwillige Opt-in en alles in 1x centraal open te zetten. Scheelt heel veel gedoe, administratieve overlast en onzinnige financiele druk op de zorgaanbieders.
Welkom in Nederland. Gidsland.
ANH Jansen
16 januari 2014 / 14:22Wat grappig dat u zo goed op de hoogte bent van de life style van Loek Winter maar niet van zijn naam (u geeft zijn achternaam consequent een s teveel). Bij mij is het precies andersom.
Frank van Wijck
16 januari 2014 / 14:57Groot artikel in Farmamagazine. Vakblad.
http://farma-magazine.nl/het-best-gelezen-artikel-van-farmamagazine-van-2013/
Loek Winter: Op weg naar 500 superapotheken (editie 2, maart 2013)
Vandaar de consequente verschrijving van Winter naar Winters.
En Loek Winter wordt ook in andere bladen, FD, Arts en Auto wellicht, beschreven. Inclusief life style; huisje hier, pandje daar, autootje links, autootje rechts. Is wellicht ook vorm van competititie binnen de familie Winter.
Maar Loek Winter beperkt zich niet tot investeren. Hij geniet van het leven en dat mag wat kosten. Hij verdient naar eigen zeggen geld middels een leeg ziekenhuis wegens de wijze van financering van de ziekenhuiszorg in Nederland. Knettergek, maar ja, geld stinkt niet. Als hij het niet aanpakt, dan een ander wel.
Chris Oomen van DSW wees ook al op de lekkages in het systeem.
Als het een vergiet was zou de NVWA ingrijpen.
ANH Jansen
16 januari 2014 / 17:20