Schrap- en verbetersessies van start

VWS-minister Hugo de Jonge heeft dinsdag 30 januari bij VvAA het officiële startsein gegeven voor de volgende fase van (Ont)Regel de Zorg: de schrap- en verbetersessies zijn begonnen. “Snappen of schrappen, en er dan ook echt mee kappen.”

Nadat de Denktank Ont(Regel) de Zorg in kaart bracht dat zorgprofessionals gemiddeld 40 procent van hun werktijd aan administratie kwijt zijn, volgde op 18 november 2017 de eerste schrapconferentie (Ont)Regel de Zorg. Tijdens die eerste conferentie zijn per beroepsgroep al eerste schrapvoorstellen gedaan. Deze vormen de basis voor het vervolgtraject, dat deze week van start gaat.

Medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen stellen de komende weken per beroepsgroep een eigen actieagenda op. In ruim twintig ‘schrap- en verbetersessies’ zullen zij – met verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders – concrete schrapsuggesties formuleren mét bijbehorende verbeterplannen, die direct verschil maken voor patiënt en zorgprofessional.

Zij kunnen daarbij rekenen op de steun van het ministerie van VWS. Dat bleek wel uit de woorden van minister Hugo de Jonge, die vanavond het startsein voor de sessies gaf. “Regels zijn bedacht met goede bedoelingen, om logische redenen, maar ze moeten niet als uitwerking hebben dat je aan het turven bent”, zei De Jonge. “Want niemand heeft voor de zorg gekozen vanwege een voorliefde voor papier en Excel.”

Minister de Jonge gaat in gesprek met medisch professionals bij de VvAA.

De minister gaf de zeven beroepsgroepen een duidelijke boodschap mee: “Vraag je bij de verschillende regels af: wat gaat er mis als ik het niet meer doe? Dan kom je soms misschien tot de conclusie dat een regel niet leuk is, maar wel belangrijk. Dan kun je nog kijken: moet het in deze vorm, in deze uitgebreidheid? Of kan het beter, handzamer, praktischer? Bij andere regels blijkt mogelijk dat het effect alleen ‘papier’ is. Die regels moeten we schrappen. Dus: snappen of schrappen, en er dan ook echt mee kappen.”

De schrap- en verbetersessies vinden plaats bij VvAA in gebouw ’t Hart. In maart worden de eerste resultaten met en door het ministerie van VWS besproken.

Lees alles over (Ont)Regel de Zorg op de website van VvAA.

 

Delen