Schrappen & verbeteren – Minister wil snel resultaat zien

Zijn eerste grote publieke optreden is de aftrap van de Schrapconferentie (Ont)Regel de Zorg afgelopen november. Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) komt samen met zorgprofessionals, bestuurders en toezichthouders naar Utrecht om onnodige regels in de zorg te schrappen. Bruins toont zich solidair met het initiatief van Het Roer Moet Om en VvAA en wil begin maart al resultaten zien.

Tekst Dolf Weverink | Beeld: Stephan Tellier

“Een verspilling van tijd en energie”, noemt minister Bruno Bruins tijdens de Schrapconferentie de enorme berg administratie in de zorg. “Papier is hardnekkig, daar weet ik alles van”, zegt hij, verwijzend naar de volle tassen die ministers en staatssecretarissen iedere avond en in het weekend mee naar huis krijgen. Bruins benadrukt dat afvinklijstjes en andere vormen van administratie deels nodig zijn.
“Maar wanneer relevante informatieuitwisseling verwordt tot gestold wantrouwen, is een grens overschreden.”

In zijn openingswoord geeft hij nog een paar voorbeelden. Het voorleggen van een vragenlijst aan een patiënt die zojuist een psychose heeft gehad. De tandarts die, omdat hij openheid over techniekkosten moet geven, vanwege alle mogelijke combinaties van materialen en technieken met verschillende
labs en toeleveranciers een lijst met ruim 300 opties moet samenstellen en publiceren. Vijftien keer klikken voordat je alle velden in de verschillende systemen met patiëntgegevens hebt bereikt, en dan al die afkortingen… Hij noemt de WGBO en voegt eraan toe geen idee te hebben waar die afkorting voor staat, wat tot vergevingsgezind gelach in de zaal leidt.

“We hebben de papierberg samen gebouwd, we kunnen ’m alleen maar samen kleiner maken”, stelt Bruins, die het fysiek bewaren van administratie door apothekers als plastisch voorbeeld noemt. Digitaal bewaren scheelt duizenden kubieke meters aan opslagruimte. “Eigen initiatief is nodig. Zo is HRMO ook begonnen en dat moeten we zorgbreed voortzetten. Neem het heft in handen, stap over je eigen schaduw heen”, blikt hij terug en vooruit. Over de deadline van 1 juni 2018 is Bruins helder: “Dat vind ik te ver weg; ik wil graag vóór 8 maart resultaten zien en dat hoeft niet in een rapport.” Verwijzend naar het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de Toekomst’ sluit Bruins af met: “Inspireer en vertrouw elkaar, en vooral: schrappen maar.”

Arts en Auto blijft het proces volgen. Meer artikelen vindt u in ons dossier Schrapconferentie.

 

Delen