Schrappen & verbeteren
Uit alle reactie die VvAA en Arts en Auto ontvingen op de oproep om ervaringen met onnodige regels in de zorg te delen, waren twee zorgprofessionals bereid dieper op de problematiek in te gaan. 1: Armand Girbes.
Foto: De beeldredaktie/Diederik van der Laan
Armand Girbes windt er geen doekjes om: “Protocollen, administratieve regelzucht en proces- managers tasten de unieke relatie tussen dokter en patiënt aan.” Uitingen van ‘gestold wantrouwen’ noemt Girbes de eindeloze reeks formulieren en regels. Zoals de Time-Out-procedure die opnieuw doorlopen moet worden wanneer de chirurg even de OK verlaat, ‘want hij of zij zou eens de verkeerde binnen kunnen lopen’.
“Ik pleit voor duidelijke handleidingen, checklists voor basale zaken, éducation permanente en een cultuur waarin we elkaar aanspreken op wat we doen. Veel van wat belangrijk is, kun je niet meten. Je ziet nu een pseudo-werkelijkheid ontstaan waarin het meten op zich belangrijk wordt. Dat werkt belemmerend voor mensen met een grote intrinsieke motivatie.” Girbes pakt het boek Stop de Amerikanen! erbij. “We vliegen Amerikanen in om Amerikaanse audits uit te voeren. Dat moet je niet willen, dan haal je nog meer wantrouwen je zorgsysteem binnen. En een claimcultuur die de kosten van de zorg nog verder opjaagt.”
‘Stop met Amerikaanse audits’
Gevraagd naar wat hij zou doen, mocht hij de volgende minister van VWS zijn, antwoordt Girbes: “Ik roep allereerst zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en gezondheidswerkers bij elkaar om andere oplossingen te bedenken. En afdelingen en ziekenhuizen moeten drie punten noemen die volgend jaar zijn verbeterd. Een jaar later presenteert iedereen de resultaten en benoemt weer drie nieuwe verbeterpunten. En ik zou per direct ophouden met Amerikaanse audits.”