Sluiting dreigt voor ggz-praktijken
Mogelijk honderden vrijgevestigde ggz-behandelaars krijgen geen contract. Als de voorgenomen beperking van de vrije artsenkeuze doorgaat, dreigt sluiting van hun praktijk.
Dat zegt Judith Veenendaal, directeur van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP) op Zorgvisie.nl. Volgens Veenendaal krijgen vrijgevestigde ggz-behandelaars dit jaar nog maar zestig procent van het tarief. Vorig jaar was dat nog tachtig procent. Ook krijgen mogelijk honderden therapeuten na een jarenlange contractuele relatie dit jaar geen contract, omdat verzekeraars zeggen al voldoende te hebben gecontracteerd.
Donderdag 14 februari debatteert de Tweede Kamer over de wijziging van de Zorgverzekeringswet. Die geeft zorgverzekeraars de mogelijkheid de vergoeding aan patiënten die naar een zorgaanbieder gaan waarmee de verzekeraar geen contract heeft te beperken tot nul procent. Verder wil het kabinet de restitutiepolis in het basispakket afschaffen. Er blijven dan alleen naturapolissen over, waarmee verzekeraars via zorginkoop verzekerden naar de door hun gecontracteerde zorgaanbieders kunnen sturen. Het afnemen van niet-gecontracteerde zorgaanbieders dient dan uit eigen zak betaald te worden.
2 reacties
Onder het mom van marktwerking worden de zorgaanbieders financieel steeds verder uitgeknepen. De zorgverzekeraars blijken ondertussen forse winsten te maken. Als er geen situatie komt waarin er op een gelijkwaardige wijze onderhandeld kan worden over bekostiging van de zorg, dan voorzie ik een uitloop van professionals uit de GGZ.
CC Kan
17 februari 2013 / 13:45Aan de andere kant is het grote probleem van de GGZ dat de behandelaar zowel de diagnose stelt als het behandelplan bepaalt. Rekeningen gaan zonder inzicht van de cliënt naar de zorgverzekeraar en worden nauwelijks gecontroleerd. Bij de almaar stijgende zorgkosten was het natuurlijk wachten op maatregelen van zorgverzekeraars. Dat is niet het probleem van de zorgverzekeraar, maar het gevolg van een beroepsgroep die krampachtig en protectionistisch vasthoudt aan verouderde modellen. In een wereld die steeds transparanter wordt is het GGZ-model überhaupt niet meer houdbaar. Het wordt tijd dat de GGZ ook zonder hulp van de zorgverzekeraars de broek weet op te houden. Geen ander land heeft zulke hoge kosten aan psychische hulp als Nederland. Zijn wij gekker? Nee, het drempelloos vergoeden van dergelijke zorg is gek. De GGZ heeft hier jarenlang van geprofiteerd, nu niet piepen als dat wat minder wordt. Het woord ‘uitknijpen’ is hier dan wat mij betreft volledig misplaatst, ik zou zeggen dat de regeling wat minder luxueus wordt.
Rene Sielhorst
19 februari 2013 / 11:03