Sluiting dreigt voor ggz-praktijken

Mogelijk honderden vrijgevestigde ggz-behandelaars krijgen geen contract. Als de voorgenomen beperking van de vrije artsenkeuze doorgaat, dreigt sluiting van hun praktijk.

Dat zegt Judith Veenendaal, directeur van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP) op Zorgvisie.nl. Volgens Veenendaal krijgen vrijgevestigde ggz-behandelaars dit jaar nog maar zestig procent van het tarief. Vorig jaar was dat nog tachtig procent. Ook krijgen mogelijk honderden therapeuten na een jarenlange contractuele relatie dit jaar geen contract, omdat verzekeraars zeggen al voldoende te hebben gecontracteerd.

Donderdag 14 februari debatteert de Tweede Kamer over de wijziging van de Zorgverzekeringswet. Die geeft zorgverzekeraars de mogelijkheid de vergoeding aan patiënten die naar een zorgaanbieder gaan waarmee de verzekeraar geen contract heeft te beperken tot nul procent. Verder wil het kabinet de restitutiepolis in het basispakket afschaffen. Er blijven dan alleen naturapolissen over, waarmee verzekeraars via zorginkoop verzekerden naar de door hun gecontracteerde zorgaanbieders kunnen sturen. Het afnemen van niet-gecontracteerde zorgaanbieders dient dan uit eigen zak betaald te worden.

Delen