Snel gaan schuiven

Van de nieuwe raming van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) zal niemand vrolijk worden. Het personeelstekort in de ggz gaat tussen nu en 2031 verdubbelen (van 4.200 naar 9.300 professionals, aldus AZW.

De onderzoekers verzachten de pijn een heel klein beetje door te stellen dat het personeelstekort ook lager kan uitkomen, namelijk op het nog steeds zeer zorgwekkende aantal van 7.000 professionals. Dit is alleen mogelijk als verschuivingen plaatsvinden in het aanbod van zorg en welzijn. Het feit dat het personeelstekort dan nog steeds fors zal zijn, laat zien hoe belangrijk het is dat nu van die verschuivingen werk wordt gemaakt.

‘Pak personeelstekort aan met preventie van zorg door meer inzet van sociaal werk’

Hiervoor worden verschillende opties genoemd. Als eerste: van de tweede en derde lijn naar de eerstelijnszorg (de huisartsen dus) en de thuissituatie. Daar zullen de huisartsen niet om staan te springen. Ook de tweede en derde optie – van gespecialiseerde ggz naar generalistische basis-ggz en verdergaande extramuralisering van zorgzwaartepakketten 4 t/m 6 in de verpleging en verzorging richting thuiszorg – zijn voer voor discussie.

De vierde optie is de meest ambitieuze, maar zet wel écht zoden aan de dijk: insteek op preventie van zorg door meer inzet van sociaal werk, met een afname van de zorgbehoefte in de ziekenhuizen, de ggz, huisartsenzorg, overige zorg, verpleging en verzorging en gehandicaptenzorg. Voorkomen dat problemen ontstaan of dat ze zover oplopen dat ggz-zorg nodig wordt dus. Liever vandaag dan morgen natuurlijk. Maar om dit voor elkaar te krijgen – en dus de situatie te voorkomen die AZW voor 2031 voorspelt – moeten wel enkele ministeries gezamenlijk aan de slag. Liefst vandaag nog.

Delen