Social media niet alleen maar leuk

Social media, je kunt er niet meer omheen. Vaak worden ze een zegen genoemd, maar er zijn legio voorbeelden die minder positief zijn. Waar loert het gevaar? 

Tekst: Wout de Bruijne

 

 

‘Obamas Gma even knew it was going to b bad! She died 3 days b4 he became president’. Een werknemer in de VS die voor een keukenbedrijf de corporate tweets verzorgde, vergat tijdig te switchen tussen privé- en zakelijke communicatie. Zijn foute grap ging aan de vooravond van de presidentsverkiezingen onbedoeld via social media de wereld over. Het bedrijf moest diep door het stof om zich voor deze blunder te verontschuldigen.

Dit voorbeeld laat zien dat een foutje grote gevolgen kan hebben en gebruikers langer kan achtervolgen dan ze lief is; er kunnen zelfs carrières mee worden verwoest. Maar of je het nu leuk vindt of niet: Social media are here to stay en drukken hun stempel op deze tijd.

Schat aan kennis
LinkedIn, Facebook, YouTube, Twitter, Wikipedia, MySpace, Instagram en Tumblr (en wat er verder op dit gebied snel opkomt en soms nog vlugger weer verdwijnt) bieden veel nieuwe mogelijkheden. “Ze zijn zeker niet de emotionele incontinentie die tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk ze eens noemde”, meent basisarts en nieuwemedia-expert Emma Bruns. “Het is zoveel méér dan alleen maar een brij van ongenuanceerde meningen en zinloze mededelingen. Social media bieden je snelle toegang tot een schat aan kennis, wereldwijd.”

Bruns weet waarover ze praat. Ze blogt (http://brunsblogt.blogspot.nl/) en schrijft veel over het onderwerp voor NRC en nrc.next. Ze is enthousiast over de vele nieuwe kansen die social media bieden. “Totaal onbekenden kunnen je, soms binnen enkele minuten, helpen bij prangende vragen. Als je met een zeldzame aandoening bij je dokter komt, zou jij toch ook graag zien dat jouw probleem, wanneer je arts er niet uitkomt, wordt voorgelegd aan de knapste koppen ter wereld?”

Lees verder (pdf).

s02-2013p022-023

Delen