Sophie Velthuis (1986-2015)

In april overleed op 28-jarige leeftijd Sophie Velthuis. Zij was anios gynaecologie bij het Medisch Centrum Haaglanden en sinds 2013 arts-onderzoeker bij het LUMC in Leiden. Haar collega’s benadrukken hoe geliefd zij bij hen en bij haar patiënten was.  

Tekst – Wout de Bruijne

 

Sophie Velthuis uit Apeldoorn studeerde geneeskunde in Leiden. Haar interesse in gynaecologie ontstond tijdens haar co-schappen. In het Medisch Centrum Haaglanden ging ze aan de slag als anios gynaecologie en sinds oktober 2013 was ze arts-onderzoeker bij het Onderwijs Expertise Centrum van het LUMC. Ze deed onderzoek naar onder meer de selectie en uitval van aiossen.

Haar collega’s en patiënten leerden Sophie Velthuis kennen als een oprecht en aimabel mens. Met haar haast onuitputtelijke vrolijkheid stond ze altijd voor een ander klaar. Op het professionele vlak werkte zij snel en efficiënt. Voor arts-assistenten was de spoedpoli de meest stressvolle taak, maar Sophie had daar geen moeite mee en zorgde dat de patiënten goed en snel geholpen werden. Ook was ze altijd bereid hierbij haar collega’s waar mogelijk bij te staan. Die collegialiteit was er ook voor de verpleegkundigen. Sophie Velthuis was een echte teamspeler en zorgde dat iedereen betrokken en gewaardeerd werd.

In het LUMC bleef zij vol inzet doorwerken, ook toen het traject moeilijker werd door het overlijden van dr. Dorr, bij wie ze zou promoveren. Vol goede moed pakte ze de draad weer op en boekte mooie resultaten.

Die collegialiteit was er ook voor de verpleegkundigen

Ondanks de drukke, volle dagen vond zij nog de tijd om sociale activiteiten voor collega’s op te zetten. Zij was een spil in de organisatie daarvan en trok vaak de kar. Toen ze nog maar net als anios begonnen was, organiseerde ze al snel een weekend waarin de assistenten elkaar beter konden leren kennen. Hieruit zijn diverse vriendschappen ontstaan.

Die spilfunctie bekleedde zij ook in haar dispuut Chloe binnen de Leidse Studenten Vereniging Quintus en in haar hockeyteam. Zij speelde enthousiast (volgens haar teamgenoten fanatiek) als rechtsvoor in Dames 4 van de Leidsche en Oegstgeester Hockey Club (LOHC). Haar teamgenoten noemen haar de ruggegraat van het team en zeggen dat zij haar ‘opzwepende enthousiasme en trouwe aanwezigheid tot op het laatst volhield’.

Familie was ook erg belangrijk voor Sophie Velthuis. Voor haar ouders en zusjes had ze altijd een luisterend oor en een warm hart.

In april 2014 werd bij Sophie kanker vastgesteld. Na een intensieve behandeling leek in het najaar de ziekte in remissie. Maar in april 2015 was de kanker uitgebreid teruggekomen en is zij binnen korte tijd overleden.

Sophie Velthuis had nog veel plannen, maar is daar niet aan toe gekomen. Zij wilde graag gynaecoloog worden en haar collega’s en ‘bazen’ zijn ervan overtuigd dat ze een geweldige gynaecoloog zou zijn geworden. Vanuit het Onderwijs Expertise Centrum van het LUMC is besloten dat haar onderzoek voltooid zal worden.

Delen