Spectaculair Noord-Queensland

In het noorden van de Australische staat Queensland bevindt zich de Daintree Forest, het oudste regenwoud ter wereld. In de directe omgeving: Aboriginals die prachtig over hun cultuur vertellen, hagelwitte stranden, the Great Barrier Reef en zoutwaterkrokodillen.

Tekst: Hans Bouman | Beeld: Andrew Morten

 

Wie nog nooit van Captain Cook heeft gehoord, wordt in het noorden van Queensland vlot bijgeschoold. Dat bijna alles in deze streek door de befaamde Britse navigator is ontdekt, van hem zijn naam heeft gekregen of naar hem is vernoemd, merk ik terwijl ik over de Captain Cook Highway in de richting van Cooktown rij.

Rechts van me bevindt zich de Stille Zuidzee, met een kilometer of wat uit de kust The Great Barrier Reef, het grootse koraalrif ter wereld. Gisteren heb ik vanaf het vlakbij gelegen badplaatsje Port Douglas een spectaculaire dagtrip naar het rif gemaakt, en via een les scubadiving alle vissen uit Finding Nemo gezien. Links van me bevinden zich glooiende heuvels en piekende bergkammen, begroeid met regenwoud, met erboven: een bewolkte hemel. Tja, het is niet voor niets régenwoud. Het goede nieuws: ik heb de afgelopen dagen tweemaal midden in het regenwoud overnacht – in de sfeervolle lodges Rosegums en Jabiru – en weet inmiddels dat de regen vooral ’s avonds en ’s nachts valt.

Lees verder (pdf).

12-2013p072-075

Delen