Spectaculair Singapore

Singapore laat het nieuwe Azië in volle glorie zien. De stad staat permanent in de hoogste economische versnelling, maar er valt ook cultureel veel te beleven. En je kunt er fantastisch eten.

Tekst en beeld: Guido Derksen

“Deze cocktail Antz is een van onze meest verkochte,” zegt eigenaar Leon Tan van Native, een hippe bar in Amoy Street, Singapore. Hij schenkt een witte vloeistof in een aardewerken beker. “Er gaat kokosyoghurt in, gefermenteerde suikerrietmelasse, gebakken tapioca, zuurzaksap en geweldige Thaise rum. We gebruiken hier bijna alleen ingrediënten die we zelf maken of uit de regio komen. Waarom zouden we drank uit Amerika of Europa gebruiken? In Azië worden fantastische producten gemaakt.”

Hoezo de naam Antz, vraag ik. Leon legt een zelfgekweekt Thais basilicumblad in een kom, schept er tapioca op en strooit er vervolgens zwarte frutseltjes overheen. Hij wijst op de frutseltjes. “Omdat die er ook bij horen, voor de friszure twist. Amazonemieren uit Brazilië.” Het blad met de mieren wordt in een paar seconden met vloeibare stikstof diepgevroren en op de beker gelegd. “Je moet het blad en de mieren snel opeten, als ze nog krokant zijn, en dan een slok van je cocktail nemen.”

City in the garden

Native is een mooi voorbeeld van de zelfbewustheid waarmee het moderne Azië de wereld tegemoet treedt. De cocktailbar bestaat sinds 2016 en is in 2017 al de top-50 van beste bars ter wereld binnengestormd. Het is ook tekenend voor Singapore: the sky is the limit in de dynamische stadstaat. De stad groeit als kool, de levensstandaard is er hoger dan in West-Europa en men is er veel verder met vergroening en verduurzaming. Het stadium ‘garden city’ is een gepasseerd station, zeggen de beleidsmakers, Singapore is nu een ‘city in the garden’. En dat klopt. Ondanks de bijna 5,9 miljoen inwoners en de gigantisch hoge bevolkingsdichtheid is het een bijzonder groene stad. Als er nieuwe gebouwen verrijzen, moet er volgens de voorschriften minimaal evenveel openbaar groen voor terugkomen als het grondoppervlak van het gebouw, en dus zie je bij nieuwbouw vaak parkjes en ander groen in uitsparingen in het gebouw of op de daken.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

In Singapore kan het allemaal. De stadstaat is high tech, heeft een formidabel openbaar vervoer, alles is er smetteloos schoon en het is een van de veiligste plaatsen op aarde. Symbool van het nieuwe Singapore is het Marina Bay Sands-complex, een hotel- en winkelcomplex met congreszalen, theaters, sterrenrestaurants, het ArtScience Museum, het grootste casino ter wereld, een ijsbaan, een brede wandelpromenade aan het water, enzovoort. Boven op de drie torens van het 2560 kamers tellende hotel ligt een gestileerd ‘cruiseschip’ met een duizelingwekkend uitzichtsplatform op de ‘boeg’ en een infinity pool van 150 meter lengte. Het complex kostte een slordige 8 miljard euro, maar dan heb je ook wat.

Food centres

Toch is het niet allemaal hypermodern en klinisch wat de klok slaat. Tussen de flats staan ook nog oude Chinese en hindoeïstische tempels waar ons onbekende ceremonies plaatsvinden. Gelovigen worden dan bijvoorbeeld in trance gebracht en steken haken in hun huid en ijzeren pennen door hun wangen, of priesters zetten in trance met hun bloed kalligrafische tekens op papier. En er is een rosse buurt, Geylang, waar de prostitutie overigens keurig is gereguleerd (het blijft toch Singapore).

De eetcultuur mag ook niet onvermeld blijven. Singapore is namelijk de culinaire hoofdstad van Azië, niet in de laatste plaats door de honderden food centres in de stad. Zulke eetcentra ontstonden vanaf de jaren zeventig. De Singaporese overheid wilde geen voedselventers met karretjes of stalletjes meer langs de straat en zette ze bij elkaar. Eten in een food centre is goedkoop, gemakkelijk, vers en bijna altijd goed. Héél erg goed zelfs. Ongelooflijk maar waar: in 2016 en 2017 kregen twee eetstalletjes zelfs een Michelinster, zodat je nu voor omgerekend 2 euro een sterrengerecht kunt krijgen.

Je eet trouwens ook nergens zo gevarieerd als in een food centre, want Singapore is een fascinerende multi-etnische mix van Chinezen, Maleisiërs, Indiërs en westerlingen en dat zie je terug in de eetcultuur en in de rest van de samenleving. Er is godsdienstvrijheid, etnische of religieuze spanningen zijn nagenoeg afwezig en iedereen kan zich in een van de vier officiële talen uitdrukken (Engels, Mandarijn, Maleisisch en Tamil). Maar alles heeft zijn prijs: maatschappelijke protesten of politieke tegengeluiden worden nauwelijks getolereerd. Je zult daar overigens maar weinig inwoners over horen klagen. Zolang het economisch voor de wind gaat, kunnen ze in Singapore leven als God in Frankrijk en cocktails met krokante mieren blijven drinken.

Praktisch

Singapore is net iets groter dan onze Noordoostpolder en ligt bijna tegen de evenaar aan. Prijspeil vergelijkbaar met Europa; eten in een food centre is goedkoper. Beste tijd hele jaar; maar van november t/m januari vallen de meeste tropische buien. Bereikbaarheid rechtstreeks met Singapore Airlines of KLM vanaf Amsterdam. Of (vaak voordeliger) via bijvoorbeeld Londen, Helsinki, Dubai of Zürich. Tips ga naar de Gardens by the Bay en geniet van de sprookjesachtige licht-en-geluidshow ’s avonds in de Supertree Grove. Of
bekijk de bloemenpracht in de Flower Dome, de grootste bloemenkas ter wereld. Genoeg van het stadsleven? Op Sentosa Island zijn stranden, mét kromme palmbomen.

Lezersvoordeel

Talisman travel design, specialist in exclusieve maatwerkreizen, biedt in zijn programma een luxe Explore Singapore-arrangement met drie nachten logies & ontbijt in het stijlvolle Fullerton Bay hotel, privé-luchthaventransfers, en een stads- en avondtour op privébasis. Arts en Auto-lezers ontvangen de stadstour gratis bij boeking vóór 31 maart 2018.

Prijs (o.b.v. 2-psk) vanaf € 975,- p.p. (exclusief vliegreis). Vergeet niet te vermelden dat het een Arts en Auto-voordeel betreft. Voor offerteaanvraag/reserveringen: 088 775 59 00 of zie talisman.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen