Spelend leren

Het aanbod van thematische kindervakanties in Nederland groeit nog altijd. Met steeds meer kampen die niet alleen leuk, maar ook leerzaam zijn.

Tekst: Monique Bowman  Beeld: Shutterstock 

Een van de bekendste aanbieders van zomerkampen in Nederland is Club Adventure jeugdvakanties, circa dertig jaar geleden opgericht. De in Overasselt gevestigde organisatie werkt uitsluitend met krachten in vaste dienst. “Buiten de zomervakantie om organiseren wij namelijk ook het hele jaar door kampen in opdracht van onder meer scholen”, vertelt directeur Ronald Valenteijn. 

Tot de populairste thema’s van Club Adventure behoren de Game & Reality-kampen, die jaarlijks in de zomervakantieperiode op een eigen groepsaccommodatie op de Veluwe worden georganiseerd voor de leeftijdscategorieën 8 t/m 10 en 10 t/m 13 jaar.

De vier- of zevendaagse kampen (met prijzen vanaf €  379,-) blijken vooral populair bij jongens, die tijdens deze kampen niet alleen met de nieuwste games (waaronder virtual reality-spellen) kunnen spelen, maar ook kennismaken met ‘old school’ arcadegames. “Dat de jeugd graag wil gamen, is nu eenmaal een gegeven waar we gewoon niet omheen kunnen”, aldus de Club Adventure-directeur. “Maar om te voorkomen dat kinderen een hele dag achter een playstation zitten, reserveren we de middagen bij alle game-kampen voor een actief programma in de buitenlucht. Op die manier proberen we de balans terug te brengen.”

Om ook het buitenprogramma voor deze specifieke doelgroep zo aantrekkelijk mogelijk te maken, staan de middagprogramma’s in het teken van het ‘nabootsen’ van games. “Dan krijgen de kinderen bijvoorbeeld de opdracht om een Donky Kong-parcours na te bouwen in een klimbos. Gezekerd aan een klimgordel moeten ze dan de verschillende levels proberen te halen.” Het zijn programmaonderdelen die zelfs bij de meest fanatieke gamers goed scoren, weet Ronald Valenteijn inmiddels. “Opmerkelijk is dat kinderen achteraf vaak zeggen dat ze die buitengames eigenlijk nog het allerleukste vonden.” clubadventure.nl

‘Jonge kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar enthousiasmeren voor techniek en wetenschap’. Aldus de missie van Mad Science, een wereldwijd opererende franchiseorganisatie met Canadese wortels. Sinds een jaar of vijftien brengt Mad Science – dat voornamelijk werkt met professionele krachten in vaste dienst – ook in Nederland wetenschap tot leven door middel van onder meer workshops, verjaardagspartijtjes en zomerkampen. “Die kampen organiseren we op tientallen locaties in het hele land, liefst op leuke educatieve plekken zoals musea en bibliotheken,” vertelt directeur Leonie Hoebe. Ze voegt eraan toe dat de kampen alleen overdag plaatsvinden; kinderen slapen gewoon thuis. Vaste prik bij Mad Science: een ‘gekke professor’ en zelf proefjes doen. “We streven ernaar ieder jaar een nieuw programma te bieden, al komen sommige thema’s vaker langs.” 

De kosten voor (vier dagen) deelname bedragen €185,- per kind; dit bedrag is inclusief verbruiksmateriaal, labjasjes, lunch/drinken/fruit/snoep en thuisexperimentjes.

Qua tijden houden de organisatoren de schooltijden aan. Leonie Hoebe: “Want om vier uur ’s middags zijn de meeste wetenschappers in spe na een dag vol experimenten wel moe en voldaan.” Nederland.madscience.nl/zomerkamp

Ook deze zomer opent de Universiteit Utrecht tweemaal vier dagen de deuren voor jonge wetenschappers in de dop. Onder leiding van studenten leren kinderen tijdens deze Summerschool Junior wat er allemaal komt kijken bij het doen van wetenschappelijk onderzoek. “We laten bewust veel vakgebieden aan de orde komen zodat ze overal iets van meekrijgen”, vertelt projectmanager Maarten Reichwein van het Wetenschapsknooppunt van de UU. “Ieder jaar zien we weer dat onderdelen als grondboringen verrichten en een kijkje nemen in de Botanische Tuinen succesnummers zijn.” 

Summerschool Junior staat van 22 t/m 25 juli en van 29 juli t/m 1 augustus 2019 open voor nieuwsgierige kinderen uit de groepen 5 t/m 8 van de basisschool en middelbare scholieren uit de klassen 1 en 2. Het programma begint elke dag om 9.30 uur; de kinderen kunnen worden gebracht vanaf 9.00 uur en opgehaald tot 17.00 uur. Prijs: € 175,-. summerschooljunior.nl

In de wereld van de kindervakantiekampen is het in 1951 opgerichte Vinea eveneens een bekende naam. Ook voor deze van oorsprong christelijke organisatie geldt dat het aanbod al lang niet meer enkel de vertrouwde pony- en zeilkampen omvat. Zo organiseert Vinea in samenwerking met partners als de TU Delft, het tijdschrift Zo Zit Dat en de educatieve organisatie Bomberbot wetenschap- en techniekkampen ‘voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar het hoe en waarom’. 

Wie inschrijft voor de Vinea/TU Delft-kampen voor 10-12-jarigen en 12-15-jarigen leert onder leiding van deskundigen en studenten in 3D te ontwerpen en bouwen. Wie zelf wil programmeren of een eigen website wil bouwen, kan bij Vinea/Bomberbot de basisprincipes van programmeren leren of een eigen website bouwen met HTML en CSS. Marketing manager Sita Meijer vertelt dat de Bomberbot-kampen erg populair zijn. “Dat kan ook komen omdat dit dagkampen zijn. Voor ouders van kinderen die voor het eerst op kamp gaan, is dat toch een minder grote stap. Onze ervaring is wel dat die kinderen een jaar later vaak voor een meerdaags kamp met overnachtingen inschrijven.” 

Techniekkampen zijn er bij Vinea vanaf € 349,- (voor een 4-daags kamp). Net als bij Club Adventure geldt dat ook bij de Vinea-kampen niet louter tijd binnen wordt doorgebracht. Sita Meijer: “Wij vinden het belangrijk dat deelnemers veel bewegen, óók op de meest technische kampen. Als het even kan, pakken we voor een excursie de mountainbike.” vinea.nl

Keurmerk
De genoemde aanbieders van meerdaagse ‘overnachtingskampen’, Club Adventure en Vinea, bezitten het keurmerk Kindervakanties. Keuringen worden verricht door een onafhankelijk bureau: CIIO. Op dit moment bezitten twaalf organisaties het keurmerk.

Delen