Sportieve en medische dromen

De Belgische badmintonner en geneeskundestudent Yuhan Tan (29) maakt zich op voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het wordt zijn laatste grote toernooi. Daarna legt de negenvoudig Belgisch kampioen zich volledig toe op zijn medische carrière. 

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Ermindo Armino

Ik wilde de beste van de wereld worden. Wereldkampioen badminton, daar droomde ik als kind van. Op mijn achtste ben ik begonnen met die sport. Dat kwam door mijn vader. Hij komt uit Indonesië, waar badminton een grote sport is. In het Belgische Bilzen, waar ik ben geboren en opgegroeid, speelde hij voor de fun. Ik ging met hem mee naar de club en het spel fascineerde me. Het duurde niet lang voordat ik wedstrijden ging spelen. Ik was tien toen ik voor het eerst kampioen van België werd in mijn leeftijdscategorie.

‘De dag na een belangrijke wedstrijd heb ik weer co-schappen’

Na de middelbare school heb ik me volledig op het badminton gericht. Alles heb ik eraan gedaan om de wereldtop te bereiken. Zo bracht ik veel tijd door in China en Indonesië, waar ik met betere spelers kon trainen dan in België.

Dat heeft tot prijzen geleid. In totaal ben ik bij de senioren negen keer kam-pioen van België geweest, maar internationaal toernooien winnen, dat is andere koek. Het lukte me niet, zo moest ik na vier jaar toegeven, om structureel van de Aziaten te winnen. De beste van de wereld zou ik nooit worden. Het duurde even voordat ik dat had geaccepteerd, het was een grote teleurstelling, maar uiteindelijk zette ik de knop om. Voor een plek in de top-30 of top-40 ging ik mijn wens om geneeskunde te studeren niet langer uitstellen. Dan maar wat plekken lager op de wereldranglijst.

Lees verder (pdf).

AA07-2016p046-047

 

Delen