Stagevergoeding co blijft probleem

Het ontbreken van een stagevergoeding voor co-assistenten is sinds jaar en dag onderwerp van gesprek tussen geneeskundestudenten, vakbonden en werkgevers. De komst van een sociaal leenstelsel voor studenten is voor het KNMG Studentenplatform aanleiding om de discussie opnieuw aan te zwengelen. 

Tekst: Anouk Brinkman | Beeld: Het Wonderlab

De media staan er de afgelopen maanden vol mee: studenten die ageren tegen het verdwijnen van de studiefinanciering en de ov-studentenkaart. Want met de komst van een sociaal leenstelsel voor studenten gaat deze groep er hard op achteruit. En geneeskundestudenten nog net iets harder, omdat zij geen stagevergoeding ontvangen in de periode dat zij co-schappen lopen, zo stelde Hein Handgraaf, oud-voorzitter van het KNMG Studentenplatform begin dit jaar in een column in Arts in Spe.

Lees ook:

Dat studenten naast hun stage best ook een bijbaantje kunnen hebben, is voor geneeskundestudenten niet haalbaar, aldus het Studentenplatform. “Co-assistenten werken in de praktijk vaak meer dan vijftig uur in de week, een bijbaantje gaat dan niet op”, stelt Handgraafs opvolger Charlotte Kruydenberg. “Sowieso vind ik het raar dat een regering die voor versterking is van de kenniseconomie tegen studenten zegt dat ze naast hun studie maar moeten gaan werken. Gerenommeerde internationale universiteiten als Oxford en Cambridge leggen hun studenten zelfs een werkverbod op om ze zo het maximale uit hun studie te laten halen.”

Lees verder (pdf).

Delen