Vandaag staken ziekenhuismedewerkers

cao / Staking voor een betere cao

Vandaag leggen veel ziekenhuismedewerkers het werk voor 24 uur neer. Zij staken voor onder meer een loonsverhoging van 10 procent plus 100 euro, ter compensatie van de hoge inflatie. Ook moet de werkdruk structureel omlaag.

Ziekenhuismedewerkers protesteren donderdag 16 maart op 64 locaties door heel Nederland. Er wordt die dag gewerkt alsof het een zondag is; alleen de spoedeisende zorg gaat door. De zondagsdiensten starten om 08.00 uur met een gezamenlijke aftrap in het ziekenhuis. Gedurende de dag zijn er verschillende activiteiten en toespraken.

De stakende ziekenhuismedewerkers willen onder andere een loonsverhoging van 10 procent plus 100 euro, ter compensatie van de hoge inflatie. Ook moet de werkdruk structureel omlaag. Universitaire ziekenhuizen (UMC’s) staken niet mee – zij hebben een andere cao en kregen eind vorig jaar een salarisstijging van 10 procent.

Cao-onderhandelingen

De cao voor ziekenhuispersoneel, waar ruim 200.000 medewerkers onder vallen, liep 31 januari 2023 af. Werkgever en vakbonden (FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, werknemersorganisatie FBZ en NU’91) kwamen niet uit de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) stelde wel een loonstijging voor van in totaal 13 procent over 2023 en 2024, net als hogere vergoedingen voor oproepdiensten en recht op onbereikbaarheid in de vrije tijd. Ook zou de reiskostenvergoeding stapsgewijs toenemen.

Met dit voorstel wordt de achteruitgang in koopkracht niet snel genoeg gedempt, vinden de vakbonden. De loonstijging zou dit jaar in twee stapjes van 5 procent komen, daarbovenop zou volgend jaar nog 3 procent volgen. Bovendien is de hoogte van de inflatie volgend jaar nog onbekend.

Volgens NVZ-voorzitter Ad Melkert hebben de ziekenhuizen onvoldoende geld om aan de wensen van de werknemers te kunnen voldoen. Hij vroeg de zorgverzekeraars en minister Ernst Kuipers (VWS) tevergeefs mee te betalen aan de cao.

Op zwart

Beroepsorganisatie voor verplegenden en verzorgenden NU’91 organiseerde vorige week al een actie: op 9 maart kwam op het Stadhuisplein in Utrecht een groep in het zwart geklede zorgmedewerkers samen. “Als we zo doorgaan, gaat in de toekomst namelijk daadwerkelijk de zorg op zwart”, zegt voorzitter Stella Salden. De vakbond riep zorgverleners op ook dinsdag 14 maart in het zwart gekleed te gaan. Onder de hashtag zorgopzwart (#zorgopzwart) posten zorgmedewerkers hun acties, zorgen en outfits op social media.

Delen