Status quo doorbreken

‘Als ik oud ben, hoef ik misschien helemaal niet meer in het ziekenhuis te liggen.’ Aenne Merkx van ziekenhuis Isala, ziet ‘alleen maar potentie’ in de verplaatsing van ziekenhuiszorg naar de patiënt thuis. De toekomstvoorspelling die ze daarbij voor zichzelf doet, is wellicht een tikkeltje té enthousiast, maar dat een nieuwe weg is ingeslagen lijkt duidelijk.

Merkx doet haar uitspraak in haar functie als kwartiermaker voor het thuis ziekenhuiszorg aanbieden aan coronapatiënten. Een aanpak waarin thuismonitoring een belangrijke rol speelt. Corona heeft daaraan echt vaart gegeven, stelt Merkx. Op dit moment is nog niet iedereen het erover eens dat dit een goed idee is, maar dat zal een kwestie van tijd zijn. Van patiëntzijde moet het vertrouwen groeien dat de ziekenhuiszorg die ze thuis ontvangen van dezelfde kwaliteit is als de zorg in het ziekenhuisbed. Is dat het geval, dan is zeer voorstelbaar dat zij de voorkeur zullen geven aan zorg in de thuissituatie.

‘De gedachte ‘we doen het toch al jaren zo’, moet worden doorbroken’

Aan de ziekenhuiszijde betekent het dat een bestaande werkwijze moet worden vervangen door een nieuwe. Met andere woorden, dat de status quo van We doen het toch al jaren zo moet worden doorbroken. Dat kan even slikken zijn, want de zorg lijkt soms wel ingeënt tegen verandering. Maar het feit dat die ziekenhuiszorg thuis aan coronapatiënten Isala in vier weken tijd al 250 verpleegkundige diensten heeft bespaard, is een steekhoudende incentive. “Die hadden we helemaal niet beschikbaar gehad”, zegt Merkx. Nee inderdaad ,en het is ook niet te verwachten dat dit snel zal veranderen. De wal zal het schip vanzelf keren.

Delen