Steek je kop maar in het zand
Is de keukentafeldiscussie over de betaalbaarheid van de zorg die Edith Schippers wil starten een waardevol signaal of een brevet van onvermogen? De eerste reacties op Zorgvisie en Skipr zijn duidelijk: weg met deze minister, met het hele zorgstelsel liefst. Maar zulke kort-door-de-bochtreacties vallen nauwelijks serieus te nemen. Niet willen nadenken over je eigen rol gaat uiteindelijk niet werken.
Het voorstel voor de keukentafeldiscussie dat Schippers nu doet, ligt rechtstreeks in het verlengde van het vorige week verschenen rapport Redzaam ouder van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg. Ook al zo’n voorstel – in dit geval om te sparen voor de zorg die je als oudere nodig hebt – dat tot fel negatieve reacties leidde. Hoe zong Robert Long dat ook al weer? O ja: “Steek je kop maar in het zand, dat is het beste want het loopt al aardig uit de hand.”
Toen ik in Nijmegen studeerde, kalkte een medestudent op de dag na landelijke verkiezingen op een muur: “En nu weer vier jaar je kop houden.” Het sarcasme spatte er vanaf. Maar dat was in de vroege jaren tachtig, toen studentenstad Nijmegen een links bolwerk was, toen het onderscheid tussen links en rechts de samenleving duidelijkheid bood en toen regeringen er vaker dan nu in slaagden vier jaar te blijven zitten en problemen op te lossen voor de burgers. In de gepolariseerde samenleving van nu zijn de problemen groter dan toen, is de linkse of rechtse Kamermeerderheid die oplossingen gemakkelijk maakt verdwenen en zijn de burgers veeleisender geworden. Niet meer dan redelijk dat de overheid tegenover die veeleisendheid nu ook meer eigen verantwoordelijkheid stelt. Edith Schippers geeft dus een waardevol signaal.
6 reacties
Beetje triest niveau Frank:als je kritiek niet serieus wilt nemen en critici als kop in het zand stekende personen wilt wegzetten. Hoe ver ga je nog zakken?
G K Mitrasing
13 juni 2012 / 14:14Ik ben bereid om diep genoeg door de knieën te gaan, me in alle bochten te wringen en me lang genoeg te maken om de discussie vanuit alle invalshoeken te kunnen zien.
Frank van Wijck
13 juni 2012 / 14:25Wanneer zullen we begrijpen dat niet alles kan en de bomen echt neit tot de hemel groeien?
G. van Beek
14 juni 2012 / 09:57Ja, dat is nou precies wat ik bedoel. Maar bij een aantal mensen is de noodzaak om langs deze lijnen te denken nog steeds erg moeilijk tussen de oren te krijgen.
Frank van Wijck
14 juni 2012 / 10:07Chronisch niet willen zien en begrijpen? Wat dacht U van de kostenexplosie als effect van het huidige zorgstelsel?
SER adviseerde over dit zorgstelselnegatief, RvS adviseerde negatief en de OESO was en is negatief. Groot deel specialisten voorspelden de kostenexplosie en waren tegen de DBC. Daar al naar gekeken Frank 🙂 ?
G K Mitrasing
14 juni 2012 / 15:56Er valt genoeg te bezuinigen.
De artsen en specialisten hebben weinig te klagen; de wachtkamers zitten overvol. Hun opleiding is HBO plus plus. Best wel te doen en verder zijn er te weinig studieplaatsen op universiteiten om de ‘groep’ te ‘beschermen’. (quota-systeem !!)
‘Hun inkomsten zijn gegarandeerd; hier valt dus best wel het een en ander te ‘halen’; de patient hoeft de tweede Range Rover en minares echt niet te betalen.
Dokter, ga voor uw vak en jank niet zo. In uw beroepsgroep zijn overigens veel alcoholisten.
Geert Haak
20 juni 2012 / 11:28