Steunfonds voor zorgverleners

Nieuwe Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) pleit voor steun aan zorgverleners

Zorgverleners die intensief werken met COVID-19-patiënten lopen daarbij zelf een verhoogd risico op besmetting met het nieuwe coronavirus (COVID-19). Voor hen werd deze week de Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC) opgericht. Doel: een steunfonds creëren voor (familieleden van) zorgverleners zoals verpleegkundigen en ambulancepersoneel die als gevolg van werken in de frontlinie van de coronazorg zélf arbeidsongeschikt worden of komen te overlijden. “Want we moeten zorgen voor onze zorgverleners, zeker in deze coronatijd”, aldus traumachirurg Marijn Houwert (UMC Utrecht), een van de initiatiefnemers: “Applaus is fijn, steun is beter.”

Aanleiding was de eerste operatie van een COVID-19 patiënt door orthopedisch chirurg Sander Muijs (ook UMC Utrecht). Na afloop besloot hij om Marijn Houwert te bellen en zijn zorgen uit te spreken over de vraag of Nederland wel goed genoeg zorgt voor de betrokken professionals die actief zijn in de frontlinie. Het resultaat was een gezamenlijk blog in Medisch Contact. Er volgden honderden reacties uit het hele land en daarom besloten beide chirurgen begin maart zich in te zetten voor een steunfonds. Met behulp van een aantal vrijwilligers is dat fonds er nu. Marijn Houwert: Het staat vast dat zorgverleners die patiënten met corona helpen, verhoogd risico lopen om zelf ook door het virus te worden getroffen. Vanaf nu kan iedereen in Nederland een storting doen in het steunfonds.”

Stichting ZWIC vraagt overheid, organisaties, bedrijven en burgers om bij te dragen aan het steunfonds zodat (familieleden van) arts-assistenten en verpleegkundigen er indien nodig een beroep op kunnen doen. Inmiddels is het eerste geld binnen en is ook ondersteuning in andere vormen toegezegd.

Houwert is blij met de positieve reacties. “Het minste dat we kunnen doen, is ervoor zorgen dat deze zorgverleners en/of hun familie financieel enigszins worden opgevangen, mochten zij zelf via hun werk slachtoffer worden van het virus. Het is nú zaak dat Nederland laat zien dat wij ons ook sterk maken voor hen.”

De stichting focust zich in eerste instantie op (familieleden van) zorgverleners die het meest in direct contact staan met COVID-19-patiënten.

Voor meer informatie en donaties: zwic.nl

Delen