Stichting Zorg na Werk in Coronazorg breidt doelgroep uit

Utrecht, 26 januari 2021 – Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) breidt haar doelgroep van zorgverleners die in de coronazorg actief zijn aan het bed, uit met zorgmedewerkers die actief zijn voor het bed. Ofwel: diegenen die de coronazorg mede mogelijk maken. Van de röntgenlaboranten, diëtisten en schoonmakers in het ziekenhuis, tot de voedingsdeskundigen en baliemedewerkers in het verpleeghuis of de huisartsenpraktijk. Focus van Stichting ZWiC blijft op de (familie van) de zwaarst getroffenen, die als gevolg van hun werk in de coronazorg op de IC zijn beland of zelfs zijn overleden. Met de keuze voor deze verbreding is de doelgroep van Stichting ZWiC verdubbeld van 400.000 naar ruim 800.000 mensen. Het ministerie van VWS ondersteunt de verbreding van Stichting ZWiC en levert daaraan een bijdrage van 10 miljoen euro. 

Waar de initiële focus van Stichting ZWiC lag op zorgverleners, zoals verpleegkundigen, verzorgenden en ambulanceverpleegkundigen, die letterlijk in contact komen met coronapatienten, breidt de stichting nu haar doelgroep uit met zorgmedewerkers die de coronazorg mede mogelijk maken. Wel dient in ieder geval sprake te zijn van noodzakelijke zorgwerkzaamheden en moet het voldoende aannemelijk zijn dat de COVID-19 besmetting het gevolg is van deze werkzaamheden.Met een eenmalige aanvullende financiële bijdrage – € 30.000 in geval van IC-opname en € 50.000 in geval van overlijden – wil de stichting voorkomen dat zij, óf hun nabestaanden, naast de zorgen en verdriet door een IC-opname of overlijden, ook nog met financiële problemen worden geconfronteerd. Initiatiefnemers van Stichting ZWiC, traumachirurg Marijn Houwert en orthopedisch chirurg Sander Muijs: “Ons uitgangspunt is altijd geweest om zoveel mogelijk te doen voor diegenen die het het hardst nodig hebben. Met deze uitbreiding kunnen we er nu ook zijn voor de schoonmakers, de diëtisten, laboranten, baliemedewerkers en anderen die actief betrokken zijn bij de coronazorg. We zijn ontzettend blij dat we in staat zijn om ook deze cruciale groep mensen financiële steun te bieden op het moment dat zij worden getroffen.” 

Aanvragen

Het afgelopen jaar heeft Stichting ZWiC 64 aanvragen ontvangen en afgehandeld van (familie van) zorgverleners, waarvan er 52 zijn uitgekeerd. Onder de aanvragers bevinden zich zorgverleners uit diverse beroepsgroepen, waaronder vooral verzorgenden en verpleegkundigen uit ziekenhuizen en verpleeghuizen. Een aantal aanvragen was afkomstig van (nabestaanden van) zorgmedewerkers die aanvankelijk niet tot de doelgroep van de Stichting ZWiC behoorden. Deze aanvragen zullen nu opnieuw worden beoordeeld.  Gezien de voortdurende pandemie, de opkomst van nieuwe varianten van het coronavirus en de uitbreiding van de doelgroep, verwacht de Stichting dat de aanvragen de komende periode binnen blijven komen. Daartoe blijven de initiatiefnemers, samen met hun partners, inzetten op het zo breed mogelijk bekend maken van de stichting onder de gehele doelgroep.

Bijdrage ministerie van VWS

Sinds de start begin april, ontving de stichting steun in praktische en/of financiële zin van vele individuele donateurs en partijen waaronder het Verbond van Verzekeraars, collectief voor zorgverleners VvAA, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, Aramco, Philips, Robeco, Bristol-Myers Squib en Reckitt Benckiser. In totaal is nu ruim 4,3 miljoen euro opgehaald. Het ministerie van VWS zei in april toe de donaties te verdubbelen met een bedrag van maximaal 10 miljoen euro. Gezien de verbreding van de doelgroep, en de verdubbeling in omvang, heeft het ministerie besloten het volledige bedrag van 10 miljoen euro bij te dragen. Sander Muijs: “Wij zijn ontzettend blij met de steun van alle partijen in de afgelopen periode en de toezegging van het ministerie is natuurlijk geweldig. Het betekent dat we er écht kunnen zijn voor diegenen, die als gevolg van hun inzet voor het gezamenlijk belang, het zwaarst zijn getroffen.” 

Zie www.geefvoorzorgverleners.nl/aanvragen voor meer informatie over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een eenmalige aanvullende financiële bijdrage.

Delen