Strenge vorst

Apotheken? Dat zijn maar bakstenen en daar heb je niets aan. En medicatiebewaking? Wel over gehoord, maar nooit gezien. Loek Winter is altijd goed voor een paar stevige uitspraken. “De apotheker is onzichtbaar als geneesmiddelenbewaker”, is er ook zo een. “Als hij al iets doet rond medicatiebewaking of het begeleiden van patiënten, dan weet niemand dat.” Winter weet hoe hij moet provoceren en zijn interview in FarmaMagazine is geen uitzondering.

De kop boven het artikel zegt alles: ‘Op weg naar vijfhonderd superapotheken’. Volgens Winter doet de ziekenhuisapotheek straks hetzelfde als de openbare apotheek nu doet in de stad of regio. Het gevolg: die apotheek in de stad of regio zal in veel gevallen verdwijnen, want die heeft geen meerwaarde. Het veld zoals Winter dit in plaats hiervan voor zich ziet, bestaat uit een veel kleiner aantal superapotheken met daarnaast afhaalposten voor geneesmiddelen. De zorgverzekeraars zullen daar heel blij mee zijn, stelt hij. “De zorg wordt door schaalvergroting goedkoper en ook nog eens beter.”

We kennen Winter inmiddels goed genoeg om te weten dat hij niet maar alleen wat roept, maar ook invulling geeft aan wat hij zegt. Hij is al bezig een aantal apotheken over te nemen. En als hij daarin slaagt, en hij vormt die inderdaad om tot een superapotheek met uitdeelposten, dan zal de impact op het Nederlandse apotheeklandschap enorm zijn. Vooral omdat geen sprake is van één partij die hem weerwoord kan bieden. De ketens varen ieder hun eigen koers en ook de KNMP heeft geen masterplan voor haar leden. Voor wie dacht dat het lente werd: de Winter begint pas.

Delen