Studenten doen zichzelf tekort
Studenten laten jaarlijks honderden euro’s liggen door geen toeslagen aan te vragen en geen belastingaangifte te doen, zo onderzocht het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Zo’n 120.000 studenten, 18 procent van het totaal, vragen geen zorgtoeslag aan terwijl zij hier wel recht op hebben, zo blijkt uit het Nibud-studentenonderzoek 2011-2012. “Sommige studenten denken dat ze geen recht hebben op zorgtoeslag omdat hun ouders de zorgverzekering betalen”, zegt woordvoerder Annemarie Koop van het Nibud. “Maar de zorgtoeslag is persoonsgebonden en jongeren moeten die zelf aanvragen, ook als ze zelf niet voor de verzekering betalen.”
Studenten denken vaak onterecht dat zij geen recht hebben op huurtoeslag, waardoor ze gemiddeld 122 euro per maand mislopen. Ook doet 12 procent van de studenten geen aangifte bij de Belastingdienst. Hierdoor vervalt het recht op aftrekposten, zoals teruggaaf bij een bijbaan. Verder vergeten veel studenten die geen basisbeurs meer ontvangen, dat zij bij de fiscus hun collegegeld kunnen terugvragen. “Studenten moeten juist in tijden van bezuinigingen achter het geld aangaan waar ze recht op hebben”, stelt Annemarie Koop.