Succesvol, maar…

Eén procent minder zorgkosten in de Zorgverzekeringswet staat gelijk aan een besparing van vijf miljoen euro ten opzichte van referentiegemeenten. En dat ook nog zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van zorg, zoals bestuurder Leonie Boven van Ziekenhuis St Jansdal zegt. Tel uit je winst. Dit is het resultaat van sturen op de juiste zorg op de juiste plek. En dan hebben we het nog alleen maar over de zorg voor kwetsbare ouderen in Noord-West Veluwe. Kun je nagaan wat het besparingspotentieel is als je dit vertaalt naar heel Nederland.

Maar het zou de zorg niet zijn als er niet weer eens een addertje onder het gras zat. Een volkomen voorspelbaar addertje natuurlijk: in de huisartspraktijken lopen de kosten en de werkdruk op. Een gevalletje communicerende vaten: die ouderen zijn niet uit de zorg verdwenen, hun zorgvraag komt gewoon grotendeels ergens anders terecht. In de huisartspraktijken dus. “We hebben het er hartstikke druk mee”, zegt kaderhuisarts ouderengeneeskunde Anouk Bettman, “vooral mijn poh ouderenzorg.”

‘Een oplossing met een volkomen voorspelbaar addertje onder het gras’

Mirjam Broekhuizen, directeur van huisartsenzorggroep Medicamus, stelt dat de kosten voor de poh niet dekkend zijn. Er moet dus iets gebeuren. De reactie van Paulien van Hessen, directeur van de Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra onder het Zorgvisie-bericht, wijst de weg: investeren in de poh ouderen (“Inderdaad de sleutelfunctionaris”) met een optie om de functie met meerdere praktijken te delen. “Landelijke afspraken (…) moeten mogelijk zijn”, schrijft ze. Die moeten inderdaad mogelijk zijn, en het wordt tijd dat ze er komen.

Delen