Tandarts en dermatoloog in één praktijk

Ze delen hun interesse voor esthetische behandelingen, maar in hun reguliere werk is daar geen ruimte voor. En dus zijn dermatoloog Robert van der Leest en tandarts Anna Dieleman samen een praktijk voor esthetische behandelingen gestart.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Remy van Eijsden

 

Omdat hij vanuit het Erasmus MC wordt gedetacheerd in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes, verhuist dermatoloog Robert van der Leest (32) naar Middelburg. Tijdens een borrel bij zijn nieuwe buren raakt hij in gesprek met tandarts Anna Dieleman (31). Ze komen erachter dat ze een gedeelde interesse hebben voor esthetiek. “Ik vind het leuk om gezichten mooier te maken”, zegt Van der Leest, die de opleiding cosmetische dermatologie heeft gevolgd. “Met injectables, relatief kleine ingrepen, kun je zulke mooie resultaten behalen.”

In het ziekenhuis in Goes is er geen ruimte voor dat onderdeel van zijn vak. Voor Dieleman geldt hetzelfde: in haar
eigen praktijk komt ze niet toe aan esthetische tandheelkunde. “Ik word overspoeld door patiënten”, vertelt ze.
“Er is een tekort aan tandartsen in Zeeland, waardoor ik bijna alleen maar curatief bezig ben. Terwijl ik me ook op andere gebieden wil ontwikkelen.”

Onze enige investering is die in marketing en in tijd

Dezelfde avond nog besluiten ze samen een praktijk voor esthetische behandelingen te beginnen. Van der Leest: “Anna heeft een mooie, moderne praktijk, waar we de behandelingen kunnen aanbieden. Daardoor lopen we weinig risico. Bovendien zijn we er financieel niet van afhankelijk. Anna heeft een goedlopende praktijk, ik werk vier dagen in de week in loondienst. Onze enige investering is die in marketing en in tijd.”

Ontdekkingstocht

Voor Van der Leest is marketing iets nieuws. “Als medisch specialist zit je niet om patiënten verlegen. Maar in de cosmetische sector moet je mensen aantrekken. Voor mij is het een ontdekkingstocht: enorm leuk en leerzaam. Anna heeft ervaring met het opzetten van een eigen praktijk. Ik steek veel van haar op.” Andersom leert de tandarts ook van de dermatoloog. Dieleman: “Ik heb nog weinig ervaring met botulinetoxine en fillers. Op dat vlak leer ik van Robert.”

Afgelopen mei is dieleman | vanderleest aesthetics gestart. De praktijk is in eerste instantie alleen op woensdagmiddag en -avond open. Van der Leest: “We beginnen klein met fillers, botulinetoxine en het bleken van tanden. Laseren doen we nog niet. Als we iets niet kunnen bieden, verwijzen we patiënten door naar een huidtherapeut, plastisch chirurg of parodontoloog. We vinden goed en eerlijk advies belangrijker dan spuitjes verkopen.”

De twee bieden gecombineerde behandelingen aan. “Iemand met afhangende mondhoeken”, noemt Dieleman als voorbeeld. “Daar kan Robert iets aan doen door dat op te vullen, maar mogelijk is er ook iets mis met het gebit.” Patiënten kunnen ook kiezen voor alleen een tandheelkundige of dermatologische behandeling.

Een drempel over

Of de praktijk een succes wordt, zal moeten blijken. Marktonderzoek hebben ze niet gedaan. “Het is de vraag of de Zeeuwse populatie hieraan toe is”, zegt Van der Leest. Dieleman heeft daar wel vertrouwen in: “Er wonen hier best veel vermogende mensen, maar men moet wel een drempel over. Dat heeft tijd nodig. Ze zullen niet op ons af komen rennen.”

Als we straks twee keer in de maand een vol spreekuur hebben, is dat ook oké

Dat hoeft ook niet, vervolgt Van der Leest. “Het zou mooi zijn als de praktijk goed gaat lopen. Ik wil dit wel twee dagen in de week doen. Maar als we straks twee keer in de maand een vol spreekuur hebben, is dat ook oké. De medische dermatologie zal ik er sowieso nooit voor opgeven.” Dieleman staat er net zo in. “Ik vind esthetiek interessant, maar mijn hart ligt bij een breed publiek. Van het maken van een vullinkje geniet ik ook nog steeds.”

Delen