Tarievenlijst 2014

In de wachtkamer word ik geacht een overzicht te hebben van de kosten van onze diensten. Als zorgverlener verleen ik zorg, ongeacht aanzien des persoons. Ik maak geen verschil in kwaliteit en heb geen kwantumkorting, dus zou dat prijsoverzicht heel eenduidig moeten zijn.

Toen ik met mijn logopediepraktijk begon, was er een verschil in tarief voor particuliere zorg en ziekenfondszorg. Ook toen was de  zorg die onze praktijk bood gelijk. Nu moeten wij als logopedisten   een veelheid aan tarieven vermelden. Welk bedrag er vergoed wordt is namelijk afhankelijk van het wel of niet hebben van een overeenkomst met een bepaalde zorgverzekeraar, wel of geen restitutiepolis, het tarief van de zorgverzekeraar en welke prestatie gevraagd wordt. Dan bedoel ik niet de prestatie van onze verrichting, maar het wel of niet hebben ingekocht van bijvoorbeeld directe toegang, een telefonische zitting of telelogopedie.

Ik lees dat huisartsen de patiënten moeten wijzen op de  kosten van specialistische zorg. Dat lijkt mij ondoenlijk. Ook voor logopedie, waarvoor een adviestarief geldt, is dat ingewikkeld. Stel dat de patiënt informatie vraagt, dan hoort hij misschien: “De tarieven zijn verschillend en als u bij CZ verzekerd bent, dan is er geen directe toegang mogelijk. Met Achmea, VGZ of Menzis,  hebben die en die praktijken geen contract, dus moet u bijbetalen.  De hoogte van dat bedrag verschilt nog per zorgverzekeraar…” En dat alles terwijl logopedie onder de basiszorg valt!

Bij vakanties weet ik dat er prijsverschillen zijn voor dezelfde hotelkamer in het hoog- of laagseizoen en dat lastminute boekingen de wenkbrauwen doen fronsen bij mensen die het volle pond hebben betaald. Dat echter voor eenzelfde dienst van dezelfde persoon verschillende bedragen gevraagd worden is vreemd. Onze tarievenlijst wemelt echter van de getallen.

Het afgelopen jaar was het zo dat ik ieder gelijk behandelde, ongeacht het tarief en dat ik bij mensen aan huis kwam al was het voor 9 euro niet rendabel. Indien een telefonische zitting nodig was, werd dat gedaan. Bij het declareren zag ik later welke verzekeraar het niet vergoedde. Verslagen werden geschreven en er werd gewerkt bij ieder volgens de nieuwste methoden waarvoor een grote  investering nodig was.  Moet ik nu verschil gaan maken in behandeling voor degene waarvoor ik minder betaald krijg? En is dat dan gewoon eerlijk of is dat onethisch? Er zit een groot verschil in wat een verzekeraar over heeft voor  kwaliteit. Mag dat naar voren komen in de geboden zorg?

Ik wens u voor 2014 een goede gezondheid en een goede gezondheidszorgverzekeraar!

Delen