Tech in de zorg (1)

Sensoren, beeldzorg, robotica, serious gaming, apps, AI; er wordt steeds meer technologie toegepast in de zorg. Arts en Auto was benieuwd naar uw ervaringen. Hoe verlichten technologische hulpmiddelen uw werk? Maar ook: wat zijn de valkuilen en belemmerende factoren bij de inzet hiervan?

Vier collega’s vertellen. Deze keer:

Janna Minderhoud, oogarts

“Als oogarts ben ik altijd op zoek naar manieren om de capaciteit te vergroten. Wij kampen met enorme wachtlijsten, een tekort aan oogartsen en optometristen en Artificial Intelligence (AI) is nodig om de vloedgolf aan zorg die op ons afkomt te verwerken en de ‘Juiste zorg op de Juiste plek’ te krijgen.

Vier jaar geleden al ben ik begonnen met een eigen algoritme waarmee met name de screening van oogziekten kan worden uitbesteed aan AI. Het algoritme is getest op verschillende databases, inclusief onze eigen ziekenhuispopulatie. Het werkt, voldoet aan alle internationale richtlijnen en keurmerkeisen en zelfs de richtlijn van het NOG (ons hoogste kwaliteitsorgaan) accordeert het gebruik ervan.

‘Er komt geen DBC-handje meer aan te pas’

Toch is het nog steeds niet ingezet in de praktijk. Belemmerende factoren zijn:

  • Het is vernieuwend en dus ‘eng’ (veel ziekenhuizen en zorgverzekeraars volgen het fast moving follower principe).
  • Het is als ontwikkelaar pas interessant om te investeren in dit soort technologie als je een grote afzetmarkt hebt, juist omdat de inzet ervan bijna niets kost (reden dat het zo interessant is voor de zorg).
  • De medisch specialist zelf is huiverig productie te verliezen omdat er geen ‘DBC-handje’ meer aan te pas komt.

Voordat deze innovatie breed kan worden toegepast, moeten er dus eerst goede afspraken met zorgverzekeraars worden gemaakt.”

Delen