Teken de petitie
Hoeveel hits levert de Google search ‘Teken de petitie’ op? Nee, laat maar, ik heb het al gedaan voor u. Het zijn er 391.000, in 0,28 seconden. U hebt dus een ruime keus. U kunt het gebruik van wilde dieren in circussen tegengaan. U kunt een einde maken aan de culturele kaalslag van het huidige kabinet. En er is zelfs een petitie onder de noemer ‘Een echte held kiest statiegeld’.
En nu is er dus de Consumentenbond, die u ook vraagt om een petitie te tekenen, namelijk die voor de Actie premiejagen. Er staat een plaatje van een heuse cowboy bij, met een poster met de tekst ‘Wanted: premieverlaging zorgpolis’. Lucky Luke in de polder. De Consumentenbond vindt dat de consument moet delen in de winst van de zorgverzekeraars en dat we daarom allemaal recht hebben op een lagere zorgpremie.
Een sympathieke gedachte die niemand zal bestrijden. En toch gaat ook deze petitie niet het verschil maken. Zo’n petitie willen we best tekenen, maar we gaan heus niet de barricaden op om ons woord kracht bij te zetten. Wij Nederlanders zijn niet zo van de collectieve revoltes en van het samen omverwerpen van bestaande structuren. Als we wilden, zouden we massaal kunnen overlopen naar een van de kleine prijsvechtertjes in zorgverzekeraarsland, maar we doen het niet. We willen de moeite niet nemen om al die pakketten te vergelijken. En bovendien vormen veel werknemers onderdeel van een collectief, waarin de werkgever de contractbesprekingen met de zorgverzekeraar voert en het individu dus achterover kan leunen.
Kortom, een sympathiek idee. Maar laten we onszelf en elkaar niet voor de gek houden. Deze poor lonesome cowboy is a long long way from home.
1 reactie
http://www.skipr.nl/blogs/id1585-hervorming-langdurige-zorg-volgens-danish-design.html#reacties_container
Prima blog van Henk Nies, Vilans.
En wat voor de Care geldt in Denemarken, geldt ook voor de Cure.
“Nederland
We constateerden met lede ogen dat ons Nederlandse stelsel een ratjetoe is geworden van uiteenlopende besturingsprincipes, bestuurslagen, instituties, geldstromen, actoren, belangen en zorgvisies. Logisch, dat kostenbeheersing een probleem is. We maken het hoe langer hoe ingewikkelder, ook weer met de hervormingsplannen voor de langdurige zorg. Als het aan het stelsel ligt, komt het nooit goed met de zorg.
Maar ik zie ook niet zo gauw gebeuren dat we ons stelsel echt consistent gaan inrichten. We zijn politiek te verdeeld en te weinig stabiel, en de bestaande instituties hebben te veel invloed. We kunnen het ons blijkbaar nog permitteren! Maar gelukkig is het stelsel niet allesbepalend.”
—De Nederlandse Staat staat garant voor 100x groter bedrag dan dat de garantstelling voor de zorg zou kosten. Laat de Staat garant staan voor de risico’s tav zorguitgaven. Die 6 miljard kan er nog wel bij. Verzekeraars romen nu jaarlijks af en zitten nu op een berg geld van 13 miljard euro. Tweemaal zoveel als volgens de DNB noodzakelijk is. Het is de Consumentenbond ook opgevallen.
Reserves van huidige private verzekeraars, voor groot deel overigens ten onrechte achtergehouden ziekenfondspremies = belastinggelden van voor 2006, kunnen zo terug naar de staatskas en zo naar de burger middels verlaging van premies voor inkomens lager dan midden; 55.000 euro per jaar. Solidariteit in de zorg zal alleen maar toenemen.
De kwaliteit van de zorg is lang niet zo geweldig zoals de verzekeraars ons willen doen gelover: 1 op 11 patienten die in een ziekenhuis beland sterft onnodig! Data zijn geheim. Kom daar in Denemarken eens om. Geen concurrentie, dus alles kan openbaar worden gemaakt en wordt openbaar gemaakt.
Kom daar in Nederland eens om.
Wereldrecord houder WObben.
Dat krijg je met ratjestoe.
ANH Jansen
25 september 2013 / 15:13