Tel uit je winst

Twee berichten in de media die laten zien hoeveel besparingspotentieel in de zorg zit door goed geïnformeerd te handelen. De Maartenskliniek heeft miljoenen bespaard door patiënten over te zetten van het patentgeneesmiddel tegen reuma Remicade naar de biosimilar Remisima. Het succes van deze stap werd bepaald door drie elementen: 1) een actieve benadering van de patiënten, 2) goede uitleg kort na de overstap over bijwerkingen die al dan niet aan de biosimilar zijn toe te schrijven en 3) medewerking van de zorgverzekeraars om de investering in de overzetting mogelijk te maken. Het succes is enorm: ook na acht maanden gebruikt nog steeds 93 procent van de patiënten naar tevredenheid de biosimilar.

Kwaliteitsverbetering en kostenbesparing gaan echt hand in hand

Het tweede voorbeeld komt van arts-onderzoeker Johannes Govaert, eerder deze maand gepromoveerd aan de Universiteit Leiden. Zijn stelling: ziekenhuizen die deelnemen aan chirurgische registraties en zich dus focussen op kwaliteit, besparen aantoonbaar kosten. Kwaliteitsverbetering en kostenbesparing gaan echt hand in hand, concludeert hij op basis van zijn onderzoek op het gebied van de behandeling van darmkanker. De sterfte daalde in drie jaar met 20 procent, het aantal complicaties met 29 procent. En dit ging gepaard met een kostendaling van 9 procent, terwijl ziekenhuizen die het aantal postoperatieve complicaties niet wisten te verminderen per patiënt juist duurder uit waren.

Wat betekent dit? Voor het eerste voorbeeld dat de discussie over de overzetting van zowel nieuwe als bestaande patiënten naar biosimilars in een nieuw daglicht komt te staan. Voor het tweede voorbeeld dat het zo langzamerhand tijd wordt de discussie over de relatie tussen kwaliteitsverbetering en kostenbesparing eens af te ronden. In breder perspectief betekent het dat er werk aan de winkel is voor de zorg. Deze voorbeelden laten zich niet negeren.

Delen