Teleurstellende cijfers
Circa 33 procent van de apothekers doet uit zichzelf bij oudere patiënten navraag over het medicijngebruik en circa 20 procent van de huisartsen doet dit, lezen we in een nieuwsbericht op Zorgvisie). Dat zijn teleurstellende cijfers. En nog treuriger is het zinnetje dat hier in het nieuwsbericht op volgt: ‘”In die laatste groep is een verbetering ten opzichte van eerdere jaren.” Het was dus nóg minder dan die 20 procent.
We beschikken over deze cijfers dankzij het derde jaarlijkse medicijnonderzoek van Unie KBO. Het is goed dat zij dit onderzoek doen, maar de conclusie die het eruit trekt, vind ik verkeerd. Die luidt namelijk alleen dat de controle van apothekers op het medicijngebruik van ouderen beter moet. Ouderen moeten regelmatig in gesprek gaan met hun apotheker, stelt directeur Manon Vanderkaa van Unie KBO. Als reden hiervoor voert zij aan dat de apotheker het medicijngebruik in het actueel medicatieoverzicht opneemt, wat ouderen een basis biedt om het gesprek aan te gaan.
Dit legt de bal wel erg eenzijdig bij de apotheker. Als patiënt zou ik toch ook willen dat de voorschrijver, de huisarts dus, overzicht houdt over het medicatiegebruik. In een reactie onder het bericht stelt wijkverpleegkundige Willy Gillissen dat huisartsen ernstig tekort schieten in het controleren van medicatie die wordt ingezet bij mensen die dementeren. Een terechte observatie, net zoals het terecht is dat ze opmerkt dat de huisarts een verantwoording heeft op dit gebied. Maar zou het probleem zich echt alleen beperken tot dementerende mensen? Dat betwijfel ik.
5 reacties
Ik denk hierbij onmiddellijk aan Dronten…. Het zal zo’n tien jaar geleden zijn. Huisarts Cor van Ree besprak systematisch de farmacotherapie van zijn oudere patienten met de aan het Gezondheidscentrum in Dronten verbonden apotheker. Iedereen kwam een keer aan bod. Ik zat een keer bij dit overleg als gast (destijds adviserend geneeskundige bij zorgverzekeraar). Doseringen werden aangepast, medicatie gestopt, de rolverdeling besproken enzovoorts. Ik concludeerde dat dit een zegen was voor de patient en de bewijzen daarvoor stapelden zich sindsdien op. Kunnen we hier anno 2014 nog iets van leren?
http://www.henw.org/archief/volledig/id370-cor-van-der-ree-en-de-farmacotherapie.html
Jan Taco te Gussinkl
10 juni 2014 / 20:50Blijkbaar kunnen we hier in 2014 nog steeds iets van leren ja. Heel mooi dat je deze ervaring deelt. Zoals jij het beschrijft, hoort het inderdaad te zijn: goede samenwerking tussen huisarts en apotheker in het belang van de patiënt.
Frank van Wijck
10 juni 2014 / 21:42En hoe is het nu in Dronten? 10 jaar geleden? Toen was de vergoeding van arts en apotheker totaal anders en werd deze prestatie betaald uit het tarief en de marge in het doosje. Sindsdien is er wel wat veranderd en is de Overheid gekomen met prestatie bekostiging, regie rol van de verzekeraar en contracten met specifiek benoemde prestaties.
Vraag is daarom hoe het nu is in Dronten.
anh jansen
10 juni 2014 / 22:10Inderdaad zeer teleurstellende cijfers.
De cijfers die ik van mijn accountant kreeg bedoel ik.
Ondanks het snoeien in kosten; personeel, bezorging, service en franje, wil het er maar niet beter op worden. Ben al blij als ik jaarlijks niet te veel ( maar ja wat is teveel) inlever.
Blijkbaar is het moeilijk te begrijpen dat het leveren van (extra?) kwaliteit tijd en dus geld kost. Geld wat er niet alleen niet meer is, maar wat in toenemende mate moet worden besteed aan de voortwoekerende regel- en machtigingen zucht van de Zorgverzekeraar. De administratieve lasten zijn de laatste jaren exponentieel gestegen, zonder dat daar ook maar 1 cent vergoeding tegenover staat. Als het op deze manier doorgaat zullen kwaliteit en service nog verder achteruit gaan. Je kunt nu eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Het was goed geweest als een deel van de besparingen op geneesmiddelen zouden zijn aangewend voor bovengenoemde zaken. Aangezien zowel VWS als ZN niet daadwerkelijk zijn geinteresseerd in kwaliteit of kwaliteitsverbetering, althans niet als dat geld kost, zal de neerwaartse spiraal nog wel even doorgaan tot er aantoonbaar, dodelijke slachtoffers gaan vallen.
e. meijer
10 juni 2014 / 23:27Er wordt een indruk gewekt dat KBO zindelijker redeneert dan de commentator.
PRdeWal
14 juni 2014 / 00:23