Terug naar de tekentafel

Is een gezondheidsabonnement een concurrerend alternatief voor een op ziektezorg gebaseerd verdienmodel? Directeur Thomas Plochg van NPHF Federatie voor gezondheid denkt van wel. Zijn voorstel is dat iemand tien euro per maand betaalt voor coaching om gezond te leven.

Sympathiek, maar ik zie het nog niet slagen. Om te beginnen weten mensen in grote lijnen wel wat nodig is om gezond te leven: goede voeding, niet roken, matig met alcohol, voldoende bewegen. Er zullen beslist mensen zijn die een keer geld over hebben voor een eenmalig advies op deze gebieden. Maar dit zullen vooral de mensen zijn die al nadenken over hun leefstijl. Veel anderen zullen denken: ‘Eén keer een tientje prima, maar maandelijks nee’. Ten tweede zijn veel leefstijlfactoren niet zomaar te beïnvloeden. Voor wie een krappe beurs heeft, is de gezonde keus zeker niet altijd de best betaalbare keus. En wie langs een drukke verkeersweg woont of ongezond werk doet, zal weinig kunnen met het advies te gaan verhuizen of een andere werkkring te zoeken.

Plochg stelt voor dat zorgverzekeraars het eigen risico kunnen kwijtschelden voor verzekerden die zo’n gezondheidsabonnement afsluiten. Dit zou betekenen dat zorgverzekeraars een bedrag dat kan oplopen tot 385 euro per jaar kwijtschelden, zonder enige garantie dat de verzekerde iets doet met het gezondheidsadvies dat hij krijgt. Want zoals Plochg stelt: het is nadrukkelijk niet de bedoeling de abonnee een verplichting op te leggen om iets te doen met het leefstijladvies dat hij ontvangt. Sterker nog: wie zeker weet die 385 euro per jaar op te maken, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte, verdient dan 265 euro als hij een abonnement neemt.

Het idee op zich is interessant, maar de uitwerking moet echt beter.

Delen