Testament na echtscheiding

Pieter, een voormalige schoolvriend, maakte vorige maand een einde aan zijn leven. Drie weken eerder had hij ook al een zelfmoordpoging gedaan, maar toen had zijn broer hem nog op tijd gevonden. Het leek sindsdien de goede kant op te gaan, maar schijnt bedriegt.

Pieter was in de put geraakt na het faillissement van zijn bedrijf vorig jaar. Daarnaast was hij in een slepende echtscheiding verwikkeld met zijn vrouw Sanne. Aanvankelijk leek het erop dat Pieter en Sanne er samen wel uit zouden komen. Maar telkens was er iets waardoor het niet lukte om in onderling overleg afspraken te maken over de echtscheiding.

Een echtscheiding is hét moment om een testament te maken

Moegestreden had Pieter uiteindelijk besloten om een eenzijdig verzoek tot echtscheiding in te dienen. Zijn advocaat was, op het moment dat Pieter zichzelf van het leven beroofde, bezig met het opstellen hiervan. Wrang was het voor Pieters broer en moeder dat Sanne de enige erfgenaam van Pieter bleek te zijn. In Pieters testament was bepaald dat hij zijn vermogen naliet aan zijn echtgenote. Daarbij was vermeld dat deze bepaling verviel indien de echtscheiding was uitgesproken of een verzoek hiertoe was ingediend. En daarvan was – omdat de procedure formeel nog niet gestart was – wettelijk nog geen sprake.

U begrijpt: zodra u voornemens bent om uw huwelijk te beëindigen, doet u er verstandig aan om uw testament aan te passen. Stel dit, ook al heeft u veel aan uw hoofd in deze periode, niet uit tot het te laat is. En heeft u nog geen testament, dan is een voorgenomen echtscheiding hét moment om er één te maken. Want alleen zo kunt u voorkomen dat uw aanstaande ex-partner uw wettelijk erfgenaam is als u onverhoopt in de aanloop naar de echtscheiding komt te overlijden.

 

Delen