The brain of JFK

Heb jij een lekker muziekje aan tijdens het studeren of eis je absolute stilte om te kunnen denken? Zijn muziek en brein wel of geen goede combi? Zomaar, zonder al te lang nadenken zes voorbeelden van muziek met hersenen.

Tekst: Wout de Bruijne

“Who’s got the brain of JFK?”, vraagt zanger Eddie Vedder van Pearl Jam zich af in het nummer Brain of J. De song van het album Yield uit 1998 gaat over de vraag waar de hersens van president John F. Kennedy zijn gebleven. Huh? Waren die weg dan? Op diverse sites kom je inderdaad tegen dat de secret service de hersenen van de in 1968 vermoorde president na de autopsie bewaarde in een kluisje in the National Archives. Drie jaar later bleken ze daaruit verdwenen. Het gerucht gaat dat broer Robert Kennedy ze heeft ‘ontvreemd’. Maar die kunnen we niet meer vragen naar het of en zo ja waarom.

Wanneer popzangeres en sekssymbool Rihanna Love on the brain heeft, is er weinig dat haar tegenhoudt. Rook en stoom alom als zij het heeft over Baby I’m fist fighting with fire, can we burn something? Dat geeft alleen maar afleiding tijdens de studie. Hoewel, misschien toch nuttig, het nummer was te horen in het 12de seizoen van Grey’s Anatomy in 2016.

Insane in the Brain rapte de Amerikaanse hiphopgroep Cyprus Hill in 1993. Ze hadden daarmee niet alleen een nummer 1-hit in de, overwegend zwarte, rap chart maar kwamen ook tot de negentiende plaats in de reguliere Billboard Hot 100. De eerste zin in het refrein is insane in the membrane. Daarmee wordt waarschijnlijk niet gerefereerd aan de vacuole- en kernmembranen uit de medische studieboeken, maar aan doorgedraaide leden van the Crips, een beruchte straatbende uit Californië.

Van onze eigen Brainpower horen we de laatste jaren niet veel meer. Dat was begin deze eeuw wel anders toen Gert-Jan Mulder diverse hits had. De grootste was Dansplaat. Op dat plaatje kon je de hele nacht wel dansen. Overigens bleef Brainpower achter de schermen onverminderd actief, onder meer als succesvol songwriter voor Kinderen voor Kinderen. Vorig jaar schopte hij het zelfs tot rechterhand van Onze Lieve Heer. Hij was Petrus in The Passion.

Oké, een ziel is niet hetzelfde als een brein, maar heeft er wel veel mee te maken. Simple Minds uit Schotland lopen al 42 jaar mee. Ze startten in 1977 onder de naam Johnnie & the Self-Abusers, maar toen hun muziek van punk naar new wave ging, werd gekozen voor de wereldberoemd geworden bandnaam. Zijzelf hebben zich er niet over uitgelaten, maar de naam zou afkomstig kunnen zijn uit het David Bowie-nummer The Jean Genie: He’s so simple minded he can’t drive his module. De grootste hit die Simple Minds in Nederland scoorden (in 1985 drie weken op 1 in de top 40) was Don’t you (forget about me). Maar dat dreigde wel te gebeuren, het succes nam af. Hun laatste album Walk between worlds werd weer wat positiever onthaald door pers en publiek, maar helemaal terug van nooit weggeweest zijn de Schotten nog niet.

Spirit, nog een woord dat veel met de hersens van doen heeft. De gelijknamige band uit Californië dateert uit 1967, de Flowerpower. Gedurende dertig jaar kende de groep diverse stops en herstarts, totdat de stekker er in 1997 definitief uit ging. In Amerika waren ze redelijk succesvol met hun combinatie van jazz, rock, blues en psychedelica. In Nederland was Spirit veel minder bekend. Hoewel… het lijkt wel of een van hun nummers ieder jaar heel hoog in onze top 2000 staat. Beluister Taurus van Spirit maar eens naast het razend populaire Stairway to heaven van Led Zeppelin. Spirit was eerst.

 

Delen