The Greatest Love Of All

Dienie Koolen-Goossens
Dienie Koolen-Goossens is zorgondernemer, logopedist en docent. Zij is bestuurlijk actief en heeft passie voor gezondheidszorg en onderwijs. Bekijk ook haar profiel op LinkedIn. Lees alle artikelen van Dienie Koolen-Goossens

Veel liedjes gaan over de liefde en in de week van Valentijnsdag zullen we ze zeker horen. Aandacht voor een ander is altijd op zijn plaats, maar rond deze dag zetten we onze (heimelijke) geliefden extra in het zonnetje. We sturen een kaartje of geven misschien een bloemetje aan diegene die we zo waarderen. Dat kan zijn uit liefde voor vriend(in) of partner, voor degene die voor je zorgt, of op wie je verliefd bent en waarvan je stilletjes hoopt dat het wederzijds is. Liefde, hartstocht, aandacht of zorgen voor lijken vanzelfsprekend maar je waardering uitspreken of op schrift stellen is zeker een mooi gebaar.

Liefde voor een ander wordt vaak bezongen, maar liefde voor jezelf lijkt egoïstisch en misschien zelfs narcistisch van aard. Toch spreekt de tekst uit een lied dat als eerste gezongen werd door George Benson me erg aan: The greatest love of all,  waarbij  wordt toegevoegd: ‘is to love yourself’. Vaak zijn mensen onzeker over hoe ze zijn en wat ze doen. Natuurlijk herken ik hier ook iets in van mezelf. Wanneer je echter ook blij kunt zijn met hoe je zelf bent, met al je tekortkomingen, eigenaardigheden en aardigheden ben je ook meer in staat liefde te geven en van een ander te ontvangen. Liefde waarbij je elkaar versterkt en ieder in zijn of haar waarde laat.

In het bovengenoemde lied gaat het over het belang om kinderen op te voeden met aandacht voor al het moois dat ze in zich hebben. Ze een gevoel van trots meegeven voor de rest van hun leven. En dat je in niemands schaduw hoeft te staan. Dat iets proberen, al mislukt het, zeker de moeite waard is. Als moeder had ik hier graag nog meer aandacht aan willen schenken, want ik heb vaker dan ik wilde de steen verplaatst die in de weg lag in plaats van ze te leren eromheen te gaan. Opvoeden gaat ook voor ouders met vallen en opstaan maar de liefde was er zeker. Het zijn stuk voor stuk kanjers geworden waar wij als ouders trots op zijn en die liefde kunnen geven en ontvangen.

Liefde voor de ander en voor jezelf: omdat we allemaal de moeite waard zijn

Kinderen hebben aandacht en liefde nodig en helaas weten we dat dit niet voor elk kind is weggelegd. Ook kan het zijn dat je ze uit liefde te veel beschermt. Ze het gevoel geven dat je ze helemaal vertrouwt is niet altijd gemakkelijk en komt van twee kanten. Maar ze leren te vertrouwen op zichzelf en zichzelf te waarderen is een groot goed. Ik weet dat veel jongeren maar ook ouderen hiermee worstelen. Zeker wanneer men in een donkere periode zit, twijfelt men aan eigen kunnen en aan schoonheid van buiten of van binnen. Belangrijk is dat de omgeving dit onderkent en probeert de ander te laten zien hoe waardevol die is. Het geloof in henzelf is echter niet altijd aanwezig.

Liefde voor de ander en voor jezelf: omdat we allemaal de moeite waard zijn en af en toe een opsteker nodig hebben.

4 Reacties Reageer zelf

 1. Anneke, Tauranga
  Geplaatst op 14 februari 2019 om 10:44 | Permalink

  Today in New Zealand, Mike King is New Zealander of the year.
  Mike is a comedian. I listened to him speak today of when he was 8 years old people laughed at his jokes and he thought he was “made”. His greatest triumph but also greatest fall!
  Mike said as is in George Benson’s ‘The greatest love of all’ “learning to love yourself” is the most important, not what others think.
  Mike is a mental health advocate in New Zealand. He advocates today for parents to “love” and to “listen” to their children, not just to give and problem solve.
  Thanks for your posting today Dienie.

 2. Dienie Koolen-Goossens Dienie Koolen
  Geplaatst op 14 februari 2019 om 12:25 | Permalink

  Dank voor je waardevolle reactie Anneke ! And let’s sing out loud this important message.

 3. Marion van Arendonk
  Geplaatst op 15 februari 2019 om 06:09 | Permalink

  Prachtige blog, Dienie!
  Helemaal mee eens 😉

 4. Dienie Koolen-Goossens Dienie Koolen
  Geplaatst op 15 februari 2019 om 07:04 | Permalink

  Marion, dank voor je reactie en herkenning!