Tijd om aan te sluiten
Nee, ik heb nog geen toestemming gegeven voor het delen van medische gegevens over mijn persoon via het landelijk schakelpunt (LSP). Inmiddels zijn al bijna 4,9 miljoen unieke burgerservicenummers aangemeld bij het schakelpunt, stelt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Dat gaat dus goed.
Waarom ik dan nog niet? Ben ik tegen? Wantrouw ik de veiligheid van de ontsluiting van mijn gegevens naar de medische buitenwereld? Ben ik bang dat mijn zorgverzekeraar mijn gegevens in handen krijgt en een hogere premie van me gaat eisen, omdat ik met mijn slechte ogen een gezondheidsgevaar ben als ik één voet buiten een mij bekende omgeving zet?
Helaas, ik moet de kleine groep zorgprofessionals die zich kritisch blijft uitlaten over het LSP teleurstellen. De waarheid is simpelweg dat ik de laatste jaren zo kerngezond ben geweest dat ik me niet eens meer kan herinneren wanneer ik voor het laats mijn huisarts of een apotheek heb bezocht. De huisarts of apotheker hebben dus gewoon nooit een kans gehad mij de vraag te stellen of ik wil kiezen voor de opt-in. En ziekenhuizen bezoek ik alleen om er interviews te doen. Ik denk dus dat ik binnenkort maar eens zelf het toestemmingsformulier ga invullen en bij mijn huisarts ga afleveren.
4 reacties
Een kleine groep kritische zorgprofessionals is inderdaad niet bijzonder.
Stelletje Calimero’s .
Wat ik wel opvallend vind is een grote groep van 12 miljoen Nederlanders die ,ondanks alles, zich NIET aansluit.
E.Kriek
16 oktober 2014 / 19:22Het blijft een intrigerend fenomeen.
Wat bezielt toch die 12 ( ? 5 miljoen opt-ins zijn verspreid over apotheker en huisarts; de verdeling blijkt helaas niet transparant) miljoen kritische, goed geïnformeerde zorgconsumenten?
Lijdt NL aan collectieve pathologische achterdocht?
Aan de PR kan het niet liggen:
– VZVZ heeft zowel de patiëntenclub als de huisartsenclub weten te strikken;
– L-EPD campagnes zijn op zorgconsumenten losgelaten, en bangmakerij, ( het woord is politiek buitengewoon populair, ik weet het ) werd hierbij niet geschuwd; “als u in Groningen woont, en in Zeeland tegen een boom rijdt” is inmiddels een klassieker;
– Griepprik werd niet zelden gekoppeld aan opt-in;
– Hulp op de HAP werd niet zelden gekoppeld aan opt-in ( Niet altijd netjes overigens! Immers, de suggestie dat noodlijdende landgenoten alleen zouden worden geholpen op de HAP als zij zouden opt-innen, getuigt niet van een hoog ethisch gehalte) .
Ik kan zo wel even doorgaan.
Wat bezielt die 12-plus miljoen toch?
Werk aan de winkel voor een kritische gezondheidsjournalist.
Al een van Yournalism gehoord overigens?
E.Kriek
16 oktober 2014 / 20:29https://www.ikgeeftoestemming.nl/
Zo makkelijk.
https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Het-LSP/Het-LSP/Vijf-feiten
En er staat netjes in dat je iedere zorgaanbieder afzonderlijk toestemming moet geven het dossier te delen.
En dat deelname aan het EPD/LSP volstrekt vrijwillig is.
Maar niet vergeten dat dit Nederland is.
‘Feit 5: Zorgverleners zijn niet verplicht het LSP te gebruiken’
‘Huisartsen, apotheken, huisartsenposten en ziekenhuizen gebruiken het LSP op vrijwillige basis. Het maakt voor de contracten met een zorgverzekeraar niet uit of een zorgverlener wel of niet is aangesloten op het LSP’.
Het is in dit land nooit wat het lijkt.
Informatie van VZVZ is dan ook foutief!
Zorgaanbieders worden nu contractueel onder financiële druk gezet om verzekerden te bewegen zich ‘vrijwillig’ aan te melden op het LSP/EDP. 90% van de chronisch zieken moet zijn aangemeld. Zo niet, dan wordt de zorgaanbieder gestraft.
Feit 5 klopt in ieder geval niet.
Wegens de geheimhoudingsplicht mag hier niet worden gezegd welke verzekeraars dit zijn. Op bekendmaking staat ook weer een fikse boete. Zo gaat dat in Nederland met private zorgverzekeraars. LSP/EPD biedt hen zeer veel mogelijkheden om de schadelast te beïnvloeden, maar dan moeten de verzekerden zich wel hebben aangemeld. Daar hebben zij wel wat voor over. Aan de beproefde wortel en stok methode doen zij niet meer; de stok alleen volstaat. Met een malus voor de zorgaanbieder is meer te halen dan via de bonus; die werkt alleen maar schadelast verhogend en aan schadelastverhoging hebben verzekeraars een hekel.
Waarom niet openlijk aanmelding eisen in de ziektekostenpolissen? Zij vinden het toch zo goed voor hun eigen verzekerden? Het gaat hen toch om de kwaliteit van de zorg?
Waarom op zo’n geniepige wijze en in strijd met de eisen en wensen van de Wetgever?
De informatie van VZVZ klopt in ieder geval niet met de feiten.
Wat klopt er nog meer niet?
Feit 6? De Digitale loper?
En met de Digitale Loper maakt het niet uit of je toestemming verleent of niet. Zijn we weer terug in Nederland. We doen alsof.
ANH Jansen
16 oktober 2014 / 20:56Surf eens naar http://www.ikgeeftoestemming.nl
En lees de instructies. Je moet je aanmelden bij iedere zorgaanbieder afzonderlijk.
En vergeet dat LSP volgens VZVZ niet verplicht is voor zorgaanbieders. In de contracten voor 2015 dwingt een grote verzekeraar zorgaanbieders tot inclusie van 90% van de chronisch zieken in hun praktijken op straffe van een fikse boete. Een boete voor de zorgaanbieder wel te verstaan.
In Nederland is het allemaal niet zo wat het lijkt.
Lees de kamerstukken er maar op na waarom er gekozen is voor een centraal systeem met decentrale opslag. Decentrale opslag die met de Digitale Loper toegankelijk zijn voor datamining door financieel belanghebbenden.
We doen alsof.
ANH Jansen
18 oktober 2014 / 13:43