Tijd om aan te sluiten

Nee, ik heb nog geen toestemming gegeven voor het delen van medische gegevens over mijn persoon via het landelijk schakelpunt (LSP). Inmiddels zijn al bijna 4,9 miljoen unieke burgerservicenummers aangemeld bij het schakelpunt, stelt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Dat gaat dus goed.

Waarom ik dan nog niet? Ben ik tegen? Wantrouw ik de veiligheid van de ontsluiting van mijn gegevens naar de medische buitenwereld? Ben ik bang dat mijn zorgverzekeraar mijn gegevens in handen krijgt en een hogere premie van me gaat eisen, omdat ik met mijn slechte ogen een gezondheidsgevaar ben als ik één voet buiten een mij bekende omgeving zet?

Helaas, ik moet de kleine groep zorgprofessionals die zich kritisch blijft uitlaten over het LSP teleurstellen. De waarheid is simpelweg dat ik de laatste jaren zo kerngezond ben geweest dat ik me niet eens meer kan herinneren wanneer ik voor het laats mijn huisarts of een apotheek heb bezocht. De huisarts of apotheker hebben dus gewoon nooit een kans gehad mij de vraag te stellen of ik wil kiezen voor de opt-in. En ziekenhuizen bezoek ik alleen om er interviews te doen. Ik denk dus dat ik binnenkort maar eens zelf het toestemmingsformulier ga invullen en bij mijn huisarts ga afleveren.

Delen