Tijd voor verbetering

Hoe zorg je dat mensen tijd hebben om te verbeteren? Voor mij is een belangrijk onderdeel van het toepassen van Lean principes dat iedereen processen verbetert als normaal onderdeel van het dagelijks werk en geholpen wordt daar in te groeien. Maar dan moet je daar wel tijd voor vinden en geholpen worden.

Andon-KaizenHoe krijg je dat voor elkaar? De afdeling Orthopedie van het St. Elisabeth – Tweesteden Ziekenhuis heeft een mooie aanpak bedacht die gebaseerd is op de Kaizenmethode en ze hebben het succesvol in de praktijk gebracht. Ze presenteren het als poster op het International Forum on Quality and Safety volgende week in Parijs. (Klik op de afbeelding hiernaast om de poster als pdf te openen.)

De Kaizenaanpak bestaat uit de volgende elementen: Als iemand een probleem tegenkomt, neemt de teamleider direct het werk over zodat de medewerker een start kan maken met de Kaizen. Hieronder staat een voorbeeldformulier zoals wij dat in het St Antonius Ziekenhuis gebruiken. Deze is vrijwel hetzelfde als die van het Elisabeth; beide zijn gebaseerd op het format van Jeff Kaas).

Degene die de Kaizen uitvoert wordt op dat moment indien mogelijk direct gecoacht op de Kaizenmethode en in ieder geval later die dag en de dagen erna door de teamleider. De ingevulde Kaizenformulieren hangen zichtbaar op een bord, zodat iedereen ziet waar aan gewerkt wordt.

Dit is een prachtige aanpak om mensen in staat te stellen direct te verbeteren als ze een probleem tegenkomen. Het is ook mooi symbolisch voor iedereen hoeveel waarde de leiding eraan hecht dat mensen processen kunnen verbeteren. De leiding is ook zichtbaar aanwezig op de werkvloer en ondersteunt het team actief, wat op zich al een krachtige vorm van leiderschap is.

Hoe stel jij mensen in staat processen te verbeteren?

Kaizen-formulier

Kaizenformulier dat in het St Antonius Ziekenhuis wordt gebruikt.

Delen