Topbeslissers in de zorg geen arts
Webredactie | 27 mei 2012
NRC handelsblad publiceerde dit weekend op basis van eigen onderzoek een lijst met meest invloedrijke bestuurders in de zorg. Opvallend genoeg is geen van de mensen in de lijst arts. De meesten zijn politicoloog, jurist of econoom.
Van alle bestuurders in de ziekenhuiszorg geldt demissionair minister Edith Schippers (VWS) als het meest invloedrijk. Verder blijken opvallend vaak oud-politici als zorgbestuurder een flinke vinger in de pap te hebben. Met name oud-minister van Defensie Frank de Grave (VVD, nu voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten) en voormalig staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck (LPF, nu voorzitter van de Landelijke Huisartsenvereniging LHV) worden in dit verband genoemd.
1 reactie
Martin van Rijn maakt het wel heel bont door te claimen dat door de introductie van de marktwerking in de zorg de wachtlijsten zijn verdwenen. Volgens VWS en NZa zelf is daarvan totaal geen sprake. VWS heeft zelfs een nieuwe website opengesteld met informatie over de wachtlijsten bij de ziekenhuizen, opgesplitst in 3 stukken:
-1- wachtlijst voor afspraak te maken voor polikliniek
-2- wachtlijst voor nadien afspraak maken voor diagnose
-3- wachtlijst voor nadien afspraak maken voor behandeling.
De gemiddelde wachtlijst/tijd in Nederland is opgelopen tot 6 weken!
http://www.zorgatlas.nl
De NZa laat in haar monitoren en marktscans eveneens duidelijk zien dat er wel degelijk wachtlijsten zijn in de ziekenhuiszorg in Nederland. Zelfs het EHCI rapport van 2011 en voorgaande jaren laat zien dat over wachtlijsten Nederland niets te klagen heeft. In het laatste EHCI rapport zeggen de opstellers zelfs dat Nederland de beste zorg van de onderzochte landen heeft, maar de burgers kunnen er niet bij komen! Wachtlijsten en Poortwachters!
Bij sommige behandelingen worden de eigen TREEK normen niet meer gehaald.
Voor andere ingrepen is de gemiddelde wachttijd teruggelopen in vergelijking met de tijd voor 2006. Maar of die teruggang nu opweegt tegen de kosten? De kosten van de ziekenhuiszorg zijn sinds 2006 enorm gestegen.
Het “framen” blijft doorgaan. En dat door een man die nu 100 miljard euro moet beheren aan opgebouwde pensioenrechten.
SEO Barbara Baarsma komt met haar analyse van de vermeende verbeteringen in de zorg niet verder dan dat de transparantie is toegenomen. Ook dat is bezijden de waarheid. Hoe transparant zijn geheime prijsafspraken? Hoe transparant zijn geheime uitkomsten van ziekenhuisbehandelingen?
Ook bij haar geen woord over de daarmee gemoeide kosten.
En was er geen andere oplossing?
De OESO economen hebben e.a. nu tot 2x toe geanalyseerd en op een rijtje gezet. Zie de OESO website zelf. Die informatie is zonder enig “Frame”. Het advies van de OESO economen, niet de minsten, is klip en klaar: marktwerking maakt de zorg niet goedkoper, niet beter, niet doelmatiger, niet toekomstbestendiger, niet robuuster en voegt per saldo niets toe aan de zorg anders dan enorme verhoging van de administratieve lasten voor alle spelers van dit marktspel. Martin van Rijn moet bekend zijn met deze analyses. Evenzo de KPMG adviseurs. Evenzo alle overigen.
Waarom dan toch vasthouden aan het frame dat marktwerking de zorg goedkoper maakt tegen betere kwaliteit? Zonder wachtlijsten? Met betere transparantie?
Is dit de elite van Herman Tjeenk Willink?
ANH Jansen
27 mei 2012 / 21:56