Transparantieregister farma en zorg

Donderdag 25 april gaat het online Transparantieregister Zorg van start. Vanaf dat moment kunnen zorgconsumenten zien welke gelden artsen, apothekers, physician assistants en verpleegkundigen ontvangen van farmaceutische bedrijven. Frederik Schutte, die namens de Stichting Code Geneesmiddelen (CGR) de lancering van de website begeleidt, stelt dat het register de transparantie in de zorg sterk zal bevorderen.

Transparantieregister.nl is een initiatief van de betrokken beroeps- en koepelorganisaties, samenwerkend binnen de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). Schutte benadrukt dat de farmaceutische bedrijven niet vrijblijvend deelnemen aan het nieuwe Transparantieregister: “Alle farmaceutische bedrijven die zijn aangesloten bij de brancheorganisaties Nefarma en Bogin werken eraan mee. Hun deelname maakt deel uit van de gedragsregels van het CGR.”

De lancering van de website zal volgens Schutte een boost geven aan de transparantie in de zorg: “Consumenten kunnen straks de naam van hun behandelaar invoeren en na één muisklik precies zien welke financiële relaties hun behandelaar heeft.” Hoeveel geld zorgverleners gezamenlijk van farmaceutische bedrijven ontvangen is volgens Schutte nog niet bekend.

Het Transparantieregister, financieel mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS, wil inzicht geven in de samenwerking tussen bedrijven en individuele medische beroepsbeoefenaren en instellingen. Dit is van belang omdat er in het verleden onduidelijkheid zou zijn ontstaan over de aard en de doelstellingen van financiële relaties tussen zorgverleners en farmaceutische bedrijven.

 

Delen