Trends in de tuin

De tijd van wit ‘zitplastic’ in de tuin is voorbij. Buitencollecties bestaan uit no-nonsense design met een knipoog. “Mobieltjes weg en samen in de hottub.”

Tekst: Jeroen Junte

Een opvallende hit afgelopen april op de jaarlijkse meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan was de tijdelijke showroom van Weltevree. Dit eigenzinnige Nederlandse designlabel toonde er voor duizenden internationale journalisten, bloggers en stylisten geen strakke woonensembles onder verblindende spots. Bezoekers wachtte er evenmin een glaasje prosecco. Wel konden ze er, onderuitgezakt in een leunstoel of op een rond gezelschapsbed, even uitpuffen met een koud biobiertje bij een vijver met weelderige planten en vrolijke lampslingers. “Met onze collectie willen we een tegenwicht bieden voor een wereld waarin alles draait om meer en sneller. Vandaar ook de naam Weltevree”, vertelt eigenaar Floris Schoonderbeek. Die collectie bestaat uit eettafels met als poten de houten steel van een bijl. Of een kast gemaakt van dik schuttinghout. Het is no-nonsense design met ‘een avontuurlijke knipoog’.   

Lange tijd was het ‘behelpen’ met buitenmeubilair vanwege het feit dat dit vooral bestand moest zijn tegen extreme weersomstandigheden en intensief gebruik; er wordt nu eenmaal nét iets vaker rosé op gemorst. Maar dankzij de introductie van innovatief textiel en hoogwaardige kunststoffen is het aanbod aanzienlijk verbreed. Bovendien spendeert de consument de laatste jaren kwistig als het gaat om tuin of dakterras. Buitenmerken als Dedon en Kettal hebben zich ontpopt tot hoogstaande designlabels die internationale topontwerpers als Philippe Starck of Patricia Urquiola aan zich binden. Zelfs Italiaanse avant-garde interieurmerken als Moroso en Kartell voeren aparte outdoorcollecties. Kortom, de tijd van wit ‘zitplastic’ in de tuin is voorbij.

De hedendaagse outdoorcollecties bieden voor elk wat wils: van de urban designfreak tot de romantische buitenmens. Het Nederlandse Weltevree onderscheidt zich door het eerlijke buitenleven te combineren met een moderne lifestyle. Bestseller van het merk is de Dutchtub, een buitenbad dat wordt verhit door een waterbuis die langs een houtvuur loopt. Wie in bad wil, moet eerst zelf hout hakken en een fikkie stoken om te kunnen genieten. “Mobieltjes weg en samen in de hottub, helemaal Weltevree”, lacht eigenaar Schoonderbeek.

Duitse degelijkheid

Het Duitse Dedon is sinds de oprichting in 1990 uitgegroeid tot een van de marktleiders op het gebied van buitenmeubelen. De basis van dit succes is een gepatenteerd vlechtwerk van kunststofstroken, wat de kwaliteit onverwoestbaar maakt maar de uitstraling nogal plastic. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in drie stijlvolle collecties van telkens een andere top­ontwerper. Hoewel de reguliere collectie ook allesbehalve goedkoop is, begeeft Dedon zich hiermee in het (nog) hogere segment. Collectie Brea van het Britse powerduo Barber & Osgerby oogt robuust met dikke kussens om diep in weg te zakken. Knusser is de Mbrace-collectie van supertalent Sebastian Herkner: door de uitnodigende oversized kuip, het houten onderstel en de stoere kussens heeft deze een rustieke uitstraling. De bijbehorende lamp Moon doet zijn naam eer aan. Allesbehalve plastic dus maar juist warm en smaakvol. 

Spaanse sferen

Toonaangevend in buitenmeubilair is het Spaanse Kettal. De eveneens Spaanse Patricia Urquiola is een van de toonaangevende interieurontwerpers. Wanneer deze twee grootheden de handen ineenslaan, ontstaat er aldus een bijzondere collectie met het beste van binnen én buiten. De collectie Vimini uit 2018 bestaat uit meubels met een houten frame waarin een soort mand ligt van geweven kunststof met zacht kussens. De uitstraling is zacht, bijna nostalgisch zelfs, flirtend met vergane tijden van zeecruises en high tea aan de Côte d’ Azur. Kortom, een prima sfeer voor een zwoele dinsdagavond in de achtertuin. Enige nadeel: door het verfijnde materiaalgebruik en de zorgvuldige details zijn het geen meubels om buiten te laten staan tijdens een hagelbui. 

Kosmopolitisch loungen

Het Bali-bedje. Zo staat het overdekte bed met bijbehorend tafeltje, zitplank voor aanwaaiend bezoek en semi-transparant roldoek voor extra privacy 
bekend in kosmopolitische kringen. Via designhotels en exclusieve beach
bars aan Aziatische stranden is deze miniwoonkamer ook in Europa neergestreken. Naast de intieme uitstraling is het voordeel van dit multifunctionele leefmeubel dat men in één keer een complete tuinset aanschaft. Voor de Italiaanse meubelfabrikant Paola Lenti gaf de Belgische architect Vincent van Duysen het multifunctionele buitenmeubel dit voorjaar een minimalistische make-over. Door het houten frame en de beige stoffen balanceert deze Toku tussen een boerenbedstee en een Japans theehuis. Het leefmeubel kan worden uitgebreid met al even ingetogen loungestoelen en een buitenbarretje, zodat u vanaf uw lounge-bed zo een drankje kunt inschenken.

Retro revival

Binnenshuis is er al jarenlang sprake van een retrotrend met tientallen heruitgaven van iconische meubels. De outdoor markt kan dus niet achterblijven. Het klassieke meubelmerk Thonet lanceerde vorig jaar kleurrijke buitenedities van de buismeubels van Mart Stam en Marcel Breuer. Voor deze All Seasons Collection zijn de houten zittingen vervangen door een lichtgewicht en sneldrogend gaas van kunststof. Het buisframe is hetzelfde als de binnenversie, maar dan met een vrolijke coating in geel, groen en andere zomertinten.

Afro-Look

Het Italiaanse raspaardje Moroso (sinds 1952) had dit jaar eveneens een verrassende presentatie op de Salone del Mobile in Milaan. De showroom aan de statig Via Pontacchio stond helemaal in het teken van M’Afrique, een buitencollectie geïnspireerd op Afrikaanse kleuren en motieven. De succesvolle collectie werd tien jaar geleden al gelanceerd maar is uitgebreid. Zelfs een Nederlandse doorzontuin verandert in een exotische savanne dankzij zwierige meubels als de geel-groen-zwart-rood-bruine Madame Dakar of de Shadowy, een extravagante leunstoel met krullend afdakje, de designklassieker van de Nederlandse ontwerper Tord Boontjer. 

Buiten beton

Zwaarder en stoerder dan de metalen buitenmeubels van de Nederlandse fabrikant Sparx Living wordt het niet. Het frame is uitvoerbaar in roestvrij- of verzinkt staal. De banken worden naar keuze uitgevoerd met losstaande rugleuningen voor een, twee of drie personen. De tafels hebben een markant driehoekig blad. De zitting en ook het tafelblad kunnen worden uitgevoerd in blank of donker gebeitst Douglas hout of beton. Het is extreem sterk buitenmeubilair dat in de winter niet naar binnen hoeft. Niet voor niets zijn de zithoeken uit te breiden met piramidevormige kachels van roestig cortenstaal, in hoogte variërend van 120 tot 170 cm en met één of twee vuurgaten.

Tactiel textiel

Nieuwe zachte kunststoffen en innovatieve productietechnieken zorgen de laatste jaren voor een hausse aan comfortabele buitenmeubels met een ‘binnen look’. Een noviteit is de collectie buitenkleden die de Spaanse vloerkledenfabrikant Nanimarquina dit voorjaar lanceerde op de
Parijse meubelbeurs Maison & Objet. De kleden zijn vervaardigd van (deels gerecycled) PET-plastic, wat waterafstotend is en koel aan de voeten. De collectie Shade heeft een Arabische uitstraling en sluit aan bij een terracotta- of bamboe-look. De collectie Oaxaca is feitelijk een vertaling van een binnencollectie en lijkt vooral geschikt voor een strak dakterras met glas en beton.

Delen